Про це 25 січня 2016 року заявив голова Волинської «Свободи», депутат Волинської облради Анатолій Вітів.

«У Польщі відбувся новий акт нападу на українців. Наших студентів побили за те, що вони вважають Львів українським. Цей інцидент є продовженням низки антиукраїнських провокацій у Польщі. Причина таких дій – свідоме цілеспрямоване нагнітання антиукраїнської істерії з боку польського Сейму та Сенату, а також пасивна або ж відсутня реакція з боку офіційної української влади», - констатував Анатолій Вітів.

Націоналіст наголосив на тому, що свободівці попереджали про те, що ризик поширення антиукраїнських настроїв через позицію польської влади зростає, але тоді їх не послухали. Також Анатолій Вітів переконаний, що поляки мають понести кримінальну відповідальність за злочин, а українській владі варто перестати ігнорувати переслідування українських громадян.

«Ми ще влітку минулого року акцентували увагу на тому, що продовження млявої, пасивної і бездарної політики української влади робить українців беззахисними об’єктами можливих нападів. Тоді до нас не дослухалися. Але сьогоднішній розвиток подій показує, що «Свобода» була права. Якщо ми не навчимося відстоювати свої національні інтереси в будь-якій точці світу, ми приречені. «Свобода» вимагає від польських органів влади не замовчувати злочин, а притягнути винних у побитті українців до кримінальної
відповідальності. Також ми закликаємо українську владу почати захищати українців, а не ховати голову в пісок та ігнорувати антиукраїнські випади». 

Як писав Вголос, у місті Ряшів (Польща) група молодиків віком 18-20 років побила українських студентів, сперечаючись за те, кому належить Львів: Польщі чи Україні.

Поліція польського міста повідомляє, що п'ятеро молодиків зупинили українських студентів поблизу гуртожитка і запитали, звідки вони. Почувши відповідь, чоловіки поцікавилися, кому належить Львів: Україні чи Польщі. Після цього, нападники назвали студентів бандерівцями і побили їх.

Також повідомляють, що студенти отримали побої, які не загрожують їхньому життю та здоров'ю.

Незабаром поліція затримала п'ятьох підозрюваних. Ними виявилися місцеві жителі віком від 18 до 20 років. Всі затримані визнали свою провину.

Тепер злочинцям загрожує до п'яти років ув’язнення за побиття на національному ґрунті. Поки поляків відпустили під нагляд поліції, а справу передали до прокуратури. 

-

ІА "Вголос": НОВИНИ