У міждержавному протоколі  в пункті 2с було чітко написано про те, що необхідно відмовитися від встановлення скульптур левів.

Про це у інтерв'ю «Вголосу» сказав відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета.

«Також в ухвалі міської ради пунктом четвертим було встановлено, що ніяких скульптур, архітектурних елементів і мілітарних символів, не передбачених ухвалою сесії ЛМР, на меморіалі не може бути. Тобто ці рішення чітко регламентували, що ні скульптур левів,  ні меча-щербця на центральній плиті на території меморіалу не повинно бути. І польська сторона взяла на себе зобов’язання демонтувати меч-щербець, але цього так і не зробила. При цьому Україна неодноразово наголошувала, що цей об’єкт символізує війну і замість нього там повинен бути християнський символ — хрест. Попри те, що польська сторона не дотримала обіцянки, 24 червня 2005 року український і польський президенти офіційно відкрили цей меморіал», — зазначив Святослав Шеремета.

Весь текст можна прочитати за посиланням: Нелегальні леви Садового

ІА "Вголос": НОВИНИ