До соціального вибуху призвело рішення Конституційного трибуналу, яке радикально посилило правила проти абортів, які й до того були одними з найсуворіших на Заході, повідомляють польські медіа.

Польський суд прийняв рішення, проти якого виступає переважна більшість суспільства.
У дослідженні IBRiS з грудня 2019 року лише 15% підтримали посилення правил абортів. Половина респондентів хотіли зберегти статус-кво, 29 відсотків. висловився за лібералізацію закону. Опитування не все вирішують, але такому важливому рішенню не передували консультації чи загальнонаціональна дискусія чи референдум.

Керівна партія Польщі “Право і справедливість” (“ПіС”) вважає за краще використовувати рішення суду. Хоча навіть автор попередньої редакції закону (1997 року, переривання вагітності із соціальних причин) про заборону абортів Анджей Золл вважає, що за теперішній суспільний вибух відповідають правителі.

Вибух протестів через жорсткішу заборону абортів

Цього разу вибухнули акції протесту, яких не було в Польщі місяцями. Тисячі людей хотіли висловити свій гнів. Емоції вирували настільки, що минулої неділі ми стали свідками актів вандалізму у церковних будівлях, люди заходили у костели із банерами, закликаючи бойкотувати Церкву. У багатьох місцях було вісім зірочок, що позначають "f *** k PiS!".

Ці та інші вульгарні заклики вигукували не лише мітингарі, але й інтелектуали та політики, які виступали.

Але це дорога в нікуди. Цю пожежу потрібно негайно ліквідувати. Відповідальність лежить на правителях. Рішення Конституційного трибуналу не може бути скасовано. Видання «Rzeczpospolita» наголошує, що “ПіС” повинна негайно запропонувати закон про аборти з ембріопатологічних причин (якщо плід має певні відхилення у розвитку).

Сьогодні лікарі мають право вирішити, що пацієнт, який перебуває у стані мозкової смерті, буде відключений від апарату життєзабезпечення. Слід також врегулювати ситуацію жінок, чия майбутня дитина не може вижити поза тілом матері через серйозні дефекти. Перш ніж з'ясувати такі положення, слід швидко внести поправку, яка захищатиме від судимості  лікарів, що змушені переривати таку вагітність. Уряд також повинен запропонувати програму всебічної підтримки сімей, у яких народилася хвора дитина з обмеженими можливостями.

PiS повинен пам’ятати, що сьогодні гра полягає не в її хороших рейтингах, а в тому, щоб запобігти поглинанню польського суспільства руйнівним внутрішнім конфліктом. Пік пандемії - не час спостерігати за культурною війною.

Фото «Rzeczpospolita».

ІА "Вголос": НОВИНИ