Про це повідомляє газета «Виборча». 

Ініціатива з перейменування аеропорту почалася одночасно із розкриттям деяких архівів з дому генерала Кіщака Чеслава. Йдеться про секретні матеріали служби безпеки «Болек». Один із документів мав бути підписаний «Лех Валенса, Болек». Кандидат на пост мера Гданська Анджей Яворський вважає, що ідея присвоїти аеропорту міста ім’я Валенси була не надто доброю і мала політичний присмак. На переконання політика, не треба ставити пам'ятники людям за життя, тому що з цього не вийде нічого хорошого.

 За його словами, аеропорт отримав ім'я Леха Валенси з політичної ініціативи: мера Гданська Павла Адамовича та президента Сопота Яцека Карновського, а це питання має належати мешканцям Гданська. Оскільки думка мешканців була не врахована, тому сьогодні у нас назріли проблеми, підсумовує Анджей Яворський

Думки самих поляків розділилися. А партія «Порядок і справедливість» підтримує ту частину, яка виступає за перейменування гданського аеропорту.

Серед ймовірних кандидатур замість імені Леха Валенси з'являється Анна Валентинович (колишня робітниця Корабельні імені Леніна (Ґданськ), одна з засновників незалежної профспілки «Солідарність», українка за походженням). Згадуються також назви «Солідарність», Ескадрилья 303.

Натомість нинішній міський голова Гданська Павел Адамович категорично проти зміни імені аеропорту. Він закликає: «Руки геть від Леха Валенси. Він був, є і буде покровителем наших аеропортів».

Адамович додає, що єдина проблема є в голові Яворського та інших політиків ПіС, які хочуть зміни імені аеропорту. Пан Яворський, на думку чинного мера Гданська Адамовича, любить відкрито засвідчувати свою прив'язаність до віри і костела, але в цьому випадку догмати віри розминаються з діями, переповненими заздрістю і ненавистю щодо іншої людини, в нашому випадку, до Леха Валенси.

ІА "Вголос": НОВИНИ