Про це під час прес-конференції повідомив доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Львівського національного університету ім.І.Франка, дослідник історії геноцидів Андрій Козицький, передає кореспондент «Вголосу».

«Питання подій на Волині у польському політикумі розглядається вже понад 10 років і в останні роки була помітна суттєва радикалізація з польської сторони в оцінці подій 1943 року на Волині. У 2013 році польський Сейм розглядав це питання і прийняв вже тоді більш м’якшу резолюцію, де оцінено було ці події, як етнічні чистки з елементами геноциду. Однак від 2013 року в Польщі багато чого змінилося, до влади прийшла партія «Право і справедливість», яка тривалий час була в опозиції. В країні з’явилось дуже багато радикальних, правих партій», – розповів історик.

Дослідник історії геноцидів зазначив, що польську владу дуже часто критикували через те, що вона не захищає польських інтересів у Європі, а визнання геноциду поляків на Волині є реакцією на критику.

«У Польщі розпочався внутрішній політичний конфлікт, через який влада зазнавала постійних звинувачень у тому, що вони недостатньо відстоюють польські інтереси перед Європою, тому це можна розцінити, як результатом політичної боротьби», – вважає Андрій Козицький.

Разом з тим історик вважає, що поляки стосовно своєї історії проводять політику подвійних стандартів.

«Поляки проводять подвійну історичну політику, варто згадати справу про Єдвабне, де поляки нищили євреїв і раніше це було визнано. А зараз йде мова про ексгумацію тіл, щоб довести, що це зробили німці. Також Польща подала до суду на німецького режисера, який зняв фільм «Наші матері, наші батьки» – це фільм про Другу світову війну, в які поляки виставлені у непривабливому світлі», – додав історик.

Професор кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби ЛНУ ім. І.Франка, дослідник польсько-української історії ХХ ст. Богдан Гудь вважає, що маніпуляції щодо подій на Волині у польському суспільстві триватимуть і надалі.

«Це тільки перша ластівка, тому що буде ще польський фільм «Волинь» і на основі цього фільму буде дуже багато емоцій, коментарів та спроб розкрутити антиукраїнську історію. Те, що прийняв Сейм – це ухвала, поки не прийнятий закон, а він може бути прийнятим . Тим більше, що наближається 75-річниця Волинських подій та наближаються чергові парламентські вибори. Тому використання цієї теми буде і в подальшому», – сказав Богдан Гудь.

ІА "Вголос": НОВИНИ