Про це в інтерв’ю «Вголосу» розповів експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень» Олександр Хара

«Звичайно, що це не подобається Берліну і Парижу, адже це руйнує ЄС, який був досі і який вони собі планують будувати.

Загалом, Польща – чи не єдина країна, яка задоволена перемогою Трампа. Наприклад, у стосунку до мігрантів, полякам дуже подобається жорстка політика нового американського глави, який намагається завадити потраплянню до країни біженців із Мексики та Близького Сходу. Так само поляки не задоволені політикою Меркель, яка відчиняє двері для чужинців. Плюс енергетична безпека: полякам знову ж таки подобається підхід США. Вони уже побудували термінали і купили у американців газ, купують зброю. Натомість стара Європа пливе в інший бік. Отож, оці націоналістичні ідеї, які тепер пропагує чинна польська влада, більше співзвучні із Америкою.

Поляки бачать, що німці беруть лідерство, а це їм не подобається. Тому вони намагаються різними способами протистояти цьому і шукають штучні утворення, як, наприклад, Інтермаріум. Це фактично спроба зробити із себе центр впливу на противагу Берліну. Ці конфлікти ще не вийшли на якусь фінальну пряму…Чи вдасться їм це зробити? Навряд. Але вони намагатимуться».

Більше читайте у статті: «Польща впевнено забирає те, про що Україна мріяла останні 26 років»

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ