Найуживаніші слова останніх дванадцяти місяців обирали інтернет-користувачі та журі мовознавців. Перші поставили на слово «резидент», а другі – на слово «пустеля», повідомила газета Wyborcza .
Конкурс «Слово року» вже багато років організовує Варшавський університет і в його стінах 4 січня урочисто були оголошені результати глядацького голосування.
Слово «резидент» було домінуючим у кінці 2017 року. У цьому році під час редагування інтернет-користувачі могли проголосувати за найбільш популярні слова наступних місяців, у тому числі: «викиди», «дим», «повітря», «суд», «рада», «гімназія», «пустеля», «дерево», «потерпілий», «буря», «реформа», «резидент», «голодування» і «експерт». Змогли також повідомити будь-який вираз. Таким чином  серед лідерів було слово «конституція».

У цьому голосуванні перемогло слово «резидент», яке домінувало на дебатах в останні місяці року. «Це слово почало набувати велике значення у жовтні»,– зауважив професор Марек Лазінський з Варшавського університету. А професор Єжи Бралчик додав: « Зазвичай так буває, що слова з кінця року найбільше закарбовуються нам у пам'яті».
Слово «резидент» здобуло аж чверть голосів інтернет-користувачів, тим самим випереджаючи інші популярні  - «дим» і «пустеля».

Лінгвісти звертали увагу на те, що слово «дим» (або викиди)  вперше набуло вагомого значення на дебатах в 2012 році і з цього часу повертається на конкурс кожну осінь і зиму. Перші гучні публікації стосувалися викидів над Краковом, тому польські лінгвісти напівжартома наголошують, що це «smog» (дим, викиди), а не співзвучне з ним слово «smok» (дракон вавельський), є популярним словом та темою розмов.

Журі, яке складалося з шести лінгвістів з найважливіших польських університетів, вибрало словом року «пустеля» і вирізнила ще три: «викиди», «суд» і «конституцію».

«У попередньому році конкурс показує, що все більше значення відіграють слова, пов'язані з природою, як «пустеля», а також «буря», про яку багато говорили влітку, після трагічних подій в Померанії», – зазначає професор Лазінський.

ІА "Вголос": НОВИНИ