За словами експертів, нинішніх шукачів цінностей можна розділити на дві категорії. До першої належать ті, для кого пошук – хобі. Вони хочуть знайти відповіді на питання історії. До другої – ті, хто намагається заробляти на розкопках курганів, хоча такі дії заборонені, пише «Сегодня».

Андрій Резник – один із тих, хто займається розкопками як хобі, творець спільноти «Знахідки. Від античності до сучасності» в соцмережі.

«Для мене і інших учасників спільноти таке заняття – не спосіб заробітку, – відразу уточнює Андрій. – У багатьох випадках знахідки можуть розповісти щось несподіване. Особисто я знахідкам довіряю більше, ніж окремим історикам. Наприклад, динарії (давньоримські монети, викарбувані в I- II століттях н. е., – ред.) виявляються на наших землях аж до Дніпропетровської області. Це говорить про розвиток торгівлі на українських землях за часів Римської імперії. Можливо, наші предки служили і в легіонах, оскільки були знайдені фрагменти латунних дипломів від давньоримських імператорів».

До цього Резник додає, що, за його спостереженнями, зараз в Україні з'явилася тенденція, коли тисячі людей зайнялися пошуками артефактів.

«Я багато їжджу по селах, прошу дозволу у селян пошукати на їхніх городах. Можу сказати, що в селі з населенням близько 2000 чоловік обов'язково знайдеться з десяток металошукачів. Раніше такого не було, «мисливців» було менше», – додає він.

І резюмує, що свідомі шукачі здають цінні знахідки в музеї. Силовики нагадують, що в разі виявлення цінних знахідок слід здати їх державі, після чого можливе отримання винагороди розміром до 20% від вартості знахідки.

Зростання числа шукачів та так званих чорних археологів підтверджують в Інституті археології НАН України. Але уточнюють: відданих музеям речей – одиниці, і ті не дуже цінні. Зі свого боку, керівник одного з найбільших інтернет-магазинів із продажу металошукачів розповів нам, що в 2017-му попит на них різко зріс.

«Хіт продажу – металошукачі, що визначають метал і виводять ці дані на екран, – розповів нам продавець. – Якщо раніше продавали лічені одиниці на рік, то зараз продажі обчислюються десятками».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ