12 червня 2019 року, на День Росії, у центрі Москви пройшла акція протесту на підтримку ув’язненого журналіста видання «Медуза» Голунова та на захист усіх журналістів-політв’язнів і проти сфабрикованих справ. МВС Росії оцінило кількість учасників у 1200 чоловік. Зокрема, у заході взяли участь журналісти і активісти.

Хоча приводом для акції став арешт журналіста-розслідувача Івана Голунова, на акцію прийшли не тільки із плакатами і у футболках із написом «Свобода Голунову», але й із плакатами на підтримку Сенцова, інших кримських татар і полонених українських моряків.

[embed]https://twitter.com/MBKhMedia/status/1138771745853378560[/embed]

На акції роздавали листівки з прізвищами людей, звинувачених у торгівлі наркотиками, хоча насправді вони займалися активною громадською діяльністю. У листівках також згадувалися громадяни України.

За інформацією ЗМІ, бійці ОМОНу застосовували до учасників акції кийки, також активістів поливали з водометів.

[embed]https://twitter.com/MBKhMedia/status/1138759423210512385[/embed]

Як повідомляє «Настоящее время», поліцейські просили людей зняти футболки з написом «Я/Ми Іван Голунь» і затримували людей вибірково, просто «висмикуючи» їх із натовпу. За оцінкою журналістів видання, спочатку затримання не були жорсткими, як на попередніх акціях протесту, але людей фактично затримували лише через те, що вони намагалися пройти по вулиці: у більшості не було в руках жодних плакатів.

Зазначається, що Голунова напередодні звільнили і закрили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні наркотиків.

Під час акції було затримано понад 400 осіб, серед них – журналісти «Коммерсанта», «МБХ-Медиа», «Медузи», «Дождя», «Ведомостей», Reuters, Der Spiegel, The Village та інших видань, зокрема засновник Фонду боротьби з корупцією та опозиціонер Олексій Навальний.

Напередодні мерія Москви закликала «не піддаватись на провокації та втриматись від участі в несанкціонованому заході».

За останніми даними, у Москві під час акції 12 червня протесту було затримано понад 420 людей. Як повідомляє OvdInfo, майже у всіх затриманих минули три години, за які поліцейські мають право затримувати без пред'явлення звинувачень. Їх повинні почати відпускати.

Як повідомляв Вголос, під час масових акцій 12 червня в Гонконгу поліція приступила до силового розгону демонстрантів.

ІА "Вголос": НОВИНИ