Про те, що жінка померла на 88-у році від природних причин повідомив її син, передає ВВС із посиланням на AP.

За свої дослідження Віра Рубін здобула багато нагород, зокрема стала другою в історії жінкою-астрономом, яку обрали до Національної академії наук США.

Водночас багато хто дивувався, чому їй так і не вручили Нобелівську премію.

Пані Рубін жила у Прінстоні, штат Нью-Джерсі.

У 1974 році вона виявила, що зірки на краю галактик рухаються швидше, ніж до цього вважалося.

За розрахунками гравітації, які використовували лише видиму матерію галактик, ці зовнішні зірки мали б рухатися повільніше.

Щоби пояснити її дослідження у світлі законів гравітації вчені припустили, що існує матерія, яку ми не можемо побачити і назвали її «темною матерією».

Це невизначений вид матерії, на який припадає близько 27% всієї маси та енергії Всесвіту.

Віра Рубін почала цікавитися астрономією ще у юному віці. Батько допоміг їй сконструювати телескоп та возив на зустрічі астрономів-аматорів, йдеться у статті про вчену на сайті Американського музею історії природи.

У 1948 році пані Рубін стала єдиною випускницею-астрономом у престижному жіночому коледжі Вассар.

А коли вона вирішила вступити до університету Прінстона, їй відповіли, що жінкам не дозволяється вступати на університетську програму з астрономії. Це правило проіснувало до 1975 року.

Через це Віра Рубін вступила до Корнелльського університету, де вивчала фізику. А докторську ступінь вчена отримала в Університеті Джорджтауна у 1965 році.

Пізніше Віра Рубін працювала в Інституті Карнегі у Вашингтоні.

У 1993 році вона отримала Національну наукову медаль США – американську державну нагороду за видатний вклад в області наук, яку присуджує президент.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ