[media=140495,140496,140497] 

Російські інтернет-користувачі влаштували атаку на сервіс Google Maps та змінили інформацію про Роскомнагляд. Про це пише видання Медуза.

Головну будівлю відомства на Китайгородському проїзді в Москві хакерам вдалося перейменувати в «Роскомпозор». Замість годин роботи вони вказали: «Закрито назавжди».

Зазначимо, що під час атаки в ніч на 20 квітня користувачі також змінили категорію установи – на «гей-бар» і «психоневрологічний диспансер». Вранці п'ятниці у картці Роскомнагляду була знову вказана категорія «Державна установа».

Користувачі залишили Роскомнагляду десятки негативних відгуків, через що його рейтинг знизився до 1,2 з 5. В розділ із фотографіями, зробленими в установі, вони завантажили колажі з людьми, схожими на терористів, які позують на тлі прапора з логотипом месенджера Telegram, а також фото обкладинки книги «Що таке тероризм» і відео з кішкою.

Атаці піддалися і інші представництва Роскомнагляду. Вочевидь, атака користувачів пов'язана зі спробами Роскомнагляду заблокувати Telegram. Вони призвели до блокування мільйонів IP-адрес найбільших хостинг-провайдерів і супутніх проблем в роботі сайтів і сервісів, не пов'язаних з месенджером Павла Дурова.

Telegram при цьому працює у більшості російських користувачів без VPN і проксі. Масові блокування IP-адрес Роскомнагляд почав 16 квітня. Після цього користувачі також влаштували масові атаки на сторінки Держдуми і «Єдиної Росії» в соцмережі «ВКонтакте»: вони залишали десятки тисяч коментарів, в яких вимагали не блокувати Telegram.

Як писав «Вголос», 13 квітня суддя Таганського суду Москви постановила заблокувати месенджер Telegram на території Росії.

Блокування Telegram пов'язане з відмовою месенджера передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.

Радник президента Росії з розвитку інтернету Герман Клименко закликав росіян, у разі блокування Telegram, переходити на месенджер ICQ.

В якості альтернативи Telegram компанія «Кримтехнології» представила новий мессенджер «Діалог М». Про старт публічного тестування було оголошено 14 квітня. Проте згодом аккаунт Діалог М зламали всього за три хвилини.

Держдума Росії також заявила, що у зв'язку із блокуванням месенджера Telegram проаналізує необхідність законодавчо виключити використання VPN-сервісів.

ІА "Вголос": НОВИНИ