Про це на брифінгу сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє «Укрінформ».

«За два тижні приписної кампанії декларації підписали понад 350 тисяч громадян України, разом з тими, що були укладені під час пілотного проекту - це більше ніж півмільйона декларацій, понад 1000 закладів первинної медичної допомоги, 15, 5 тисячі лікарів первинної ланки, з них понад 10 тисяч сімейних лікарів (10 263), більше 2,5 тисячі терапевтів (2 624), майже 3 тисячі педіатрів (2 819) вже зареєстровані в електронній системі», - зазначила Супрун.

В середньому за день укладається від 35 тисяч до 50 тисяч декарацій, найбільше було зафіксовано 12 квітня - 84 тисячі пацієнтів визначилися зі своїм лікарем. Також за даними МОЗ, найчастіше декларації укладають люди віком за 65 років - 35% від усіх укладених декларацій, від 40 до 64 років - 24%, від 18 до 39 років - 22%, за дітей віком від 6 до 17 років укладено 12% декларацій і лише 7% - за дітей віком від 0 до 5 років.

Супрун повідомила, що за перші два тижні серед міст найбільше декларацій уклали в Києві - 76 533, Харкові - 26,5 тисячі, Мукачеві - 22, 5 тисячі, Кривому Розі - 12 тисяч, Вінниці - 11, 5 тисячі.

Серед областей на першому місці за кількістю декларацій між пацієнтом та лікарем Донецька область - понад 53 тисячі декларацій, Харківська область - 46 тисяч, Вінницька область - 43 тисячі.

За словами Супрун, ці дані свідчать про те, що місцеві адміністрації в зазначених регіонах краще підготувалися до проведення першого етапу медреформи.

Наразі у двох містах - Львові та Дніпрі, де початок кампанії з вибору лікаря почався із затримкою, всі проблемні питання вирішені, і кампанія розпочалася в звичайному режимі.

В.о.міністра ще раз наголосила, що для укладення декларації медичний заклад повинен мати комп'ютер, підключений до інтернету, уповноважити одного з працівників вносити дані пацієнтів до електронної системи, а також мати принтер та папір, на якому роздруковується примірник декларації. Все це, за словами очільниці МОЗ, має забезпечити саме місцева влада.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ