Насамперед бажано виділити кілька годин на денний сон. Навіть якщо не вийде заснути, такий відпочинок додасть організму сил для неспання в нічний час.

Якщо сонливість все таки з’явилась, збадьоритися допоможе кава. Однак, щоб напій максимально працював, краще пити його не в величезних кількостях, а випити 1-2 чашки за кілька годин до новорічної ночі.

До речі, підбадьоритися допомагає і сам кавовий запах. Допоможуть прогнати сон свіжі, різкуваті запахи цитрусових і екзотичних рослин. Можна використовувати ефірні масла лимона, розмарину. Нанесіть пару крапель на зап'ясті або на носову хустку і періодично вдихайте аромат.

Крім того, не варто переїдати під час свята. Багатьом людям під час застілля непросто контролювати кількість з'їденого. Але фізіологічні властивості нашого організму такі, що  після великої кількості їжі, нас  хилить на сон. Таку ж реакцію часто викликають алкогольні напої.

Сонливість посилюють, жирні страви, борошняне і солодке. Підтримати емоційну активність допоможе невелика порція риби або страва з птиці.

Допоможе організму зрозуміти, що зараз не час для сну також рухова активність Тому чергуйте застілля з рухом, наприклад, з танцями, або погуляйте на свіжому повітрі. Якщо у вашій компанії з'явився «дух Морфея», а припиняти свято не хочеться, вирушайте на вулицю: подивіться святкові феєрверки, пограйте в сніжки або знайдіть інше активне заняття, яке всім сподобається.

Якщо немає можливості вийти на вулицю, то хоча б регулярно провітрюйте приміщення, в якому відбувається святкування Нового року.

Допоможе зняти сонливість приємна, ритмічна і танцювальна музика. Однак врахуйте, що занадто гучна музика викличе втому і головний біль.

Робота внутрішнього годинника прямо залежить і від освітлення в кімнаті. Увімкніть світло яскравіше: завдяки цьому знизиться вироблення мелатоніну – гормону, який контролює сон і циркадні ритми.

Якщо ви відчуваєте, що починаєте засинати, зробіть контрастні водні процедури – вони допоможуть повернутися в реальність. Чоловікам підійде вмивання протягом двох хвилин з чергуванням прохолодної і теплої води, а жінкам можна використовувати контрастне обливання рук (якщо ще не час змивати святковий макіяж). При цьому будь-які контрастні процедури повинні закінчуватися холодною водою.

Ймовірно, 1 січня вам не вдасться заснути в 9-10 годині ранку. В цей час у організму починається період активності, а спроби укласти його спати можуть викликати дратівливість, відчуття розбитості, головний біль і поганий настрій. Природний спад активності відбувається в період з 13.00 до 16.00. У цей час можна поспати з користю для здоров'я. Але при цьому потрібно забезпечити собі максимально комфортні умови – закрити штори, відімкнути телефони.

Джерело: Новости 

ІА "Вголос": НОВИНИ