Саме такі методи у своїй передвиборчій кампанії, на думку багатьох експертів, активно використовує діючий Президент України Петро Порошенко.

Палкі агітатори та промовці не помічають ні корупційних скандалів у ЗСУ, фігурантами яких є близькі друзі Президента, ні зубожіння та корупції, ні того, що українці масово тікають закордон від «жити по-новому». Основний аргумент прихильників влади:  не буде Порошенка, буде ще гірше. Таких людей у суспільстві вже віддавна називають «порохоботами».

Як стверджують спостерігачі, «порохоботів» можна умовно поділити на кілька категорій.

Перша — «порохобот», бо платять

«Не переможе Порошенко — буде Путін», «Усі кандидати у Президенти, окрім Порошенка, проти вступу України в НАТО» — ці та інші небилиці активно поширюють у соціальних мережах та популярних спільнотах часто з вигаданих акаунтів, яких відрізняє значок на головній світлині профілю: «Я підтримую Порошенка», чи «Україні потрібен Порох».

Зразок допису «порохобота»

У соціальних мережах технологи Банкової, як-от: Павло Нус та інші створили тематичні спільноти із назвами «Я підтримую Президента», «Я порохобот і цим пишаюсь», «Порохоботи всіх країн — єднайтесь» тощо. Там зазвичай публікують вигадані рейтинги Президента та дописи, котрі дискредитують інших кандидатів у Президенти. Прикметно, що найбільше бруду в спільнотах «порохоботів» публікують проти демократичних кандидатів у Президенти, тоді, як наприклад, проти ставленика кума Путіна Віктора Медведчука — Юрія Бойка — «порохоботи» нічого не мають.

Хвалебний допис «порохоботів», який активно поширюють у соцмережах

До цієї групи, окрім ботів і працівників штабів Порошенка, можна і додати адміністративний ресурс — це здебільшого державні чиновники, працівники обласних та районних адміністрацій. Їм до речі, за інсайдерською інформацією, саме на роботі «рекомендують» поширювати хвалебні дописи Президента й уникати негативу в бік влади.

Спільнота «порохоботів»

Друга категорія — «порохоботи», бо не хочуть змін

Підтримують Порошенка і ті, кому вигідно законсервувати систему. Ці люди — ті, хто причетний до державного бюджету або ж оборудок, на кшталт контрабанда чи ухилення від сплати податків.  Це — лікарі, котрі не хочуть реальної медичної реформи та прагнуть і далі заробляти на хворих; викладачі, котрі воліють і надалі отримувати хабарі; митники, яким вигідна співпраця з контрабандистами; контрабандисти, які завдяки псевдоборотьбі з ними змогли нажити собі величезних статків.

До слова, на Західній Україні зараз активно популяризуються наступні схеми: представники лікарської чи вчительської спільноти збирають прес-конференції, на яких заявляють про свою підтримку Порошенку. Мовляв, небачені реформи, «за Порошенка Україна розквітла».

Третя категорія «порохоботів» — це корисні ідіоти

Ці люди — це звичайні виборці, на яких, ймовірно, мали вплив перші дві категорії «порохоботів». Під час розмови, вони зізнаються, що «Порошенко — не ідеальний. До всього ще й  олігарх», але ж томос, всі інші — ще гірші» тощо.

Як сформувалась «професія» «порохобот» та як ця технологія впливає на людей? Про це ІА «Вголос» питав у експертів.

Олександр Кочетков, політичний аналітик:

Армії «порохоботів» у тому вигляді, у якому вони є зараз, створювалися зі шляхетною метою — інформаційно протистояти Росії. У цей так званий інформаційний спецназ пішли працювати доволі відомі люди. Керував цим усім Борис Ложкін. Уже тоді цим людям виплачували певні гонорари. Головною умовою їхньої діяльності була робота на Україну.

З появою «МінСтеця», була створена мережа «ботів», які розповсюджували інформацію у соціальних мережах. І вже тоді цих людей почали переорієнтовувати, мовляв ми вже не стільки підтримуємо Україну, як Порошенка, бо нібито він уособлює Україну.

«Порохоботи» грають на самолюбстві та пихатості Петра Порошенка»
З появою приручених волонтерів на чолі з Юрієм Бірюковим, котрі зайшли у Міністерство оборони, була запропонована Порошенку нова схема роботи. Мовляв, ми заробляємо гроші і частину цих коштів витрачаємо на створення інформаційних бригад, які захищають Президента. Тоді до цієї роботи підтягнулись ідеологи, на кшталт політтехнолога Петрова. Тоді ж було прийнято цинічне рішення про те, що ця мережа ботів цькує тих, хто неугодний Петру Порошенку. На цьому етапі роботи про Росію вони вже забули.

«Порохоботи» грають на самолюбстві та пихатості Петра Порошенка: він бачить, що якщо хтось у Мережі проти нього щось написав, на цю людину одразу налетить натовп ботів-лайнометів.

З точки зору впливу на вибори це немає ніякого значення. «Порохоботи» — агресивні, вони не гребуючи нічим, поливають людей брудом. Такими методами не переконаєш когось голосувати за Порошенка, навпаки — це відлякує та насторожує.

Заяви «порохоботів», на кшталт лікарі, вчителі, артисти, «галицька інтелігенція» підтримали Порошенка — це совок. Це ніяким чином не впливає на громадську думку. Ці люди, яких давно ніхто не слухає, не читає, щось собі сказали на прес-конференції, отримали за це гроші чи якісь інші преференції — і все.

Також до «порохоботів» належить адміністративний ресурс. Це 10-12 % населення, яке працює на владу, яке боїться змін і яке (була б необхідність) підтримали б і Януковича. На них не варто звертати увагу .

Андрій Міщенко, політолог:

У «порохоботів» є свої методи пропаганди і вони дієві. Так, якщо 2012-го чи 2014 року у Західній Україні, у Києві до влади не могли прийти представники Партії регіонів, то зараз через створення БПП, вони отримали такий шанс. Фактично завдяки роботі «порохоботів», ми узаконили і дали можливість регіоналам мати своїх депутатів на Заході, Центрі та у Києві.

Українці виходили на Майдан не за заміну «морди», ми хотіли зміни системи. Порошенко ж зцементовує цю стару систему. Їхні мережі «порохоботів» будуються на основі адміністративного ресурсу, методики нагадують «совкові». Є вже навіть такий анекдот: яку б партію не будував Порошенко — в кінці виходить КПРС. Бо це люди з минулого. А тому ми маємо зараз заяви, на кшталт галицької інтелігенції, яка підтримала Порошенка, забувши при цьому сказати, що дехто з них і Кучму, і Януковича, і Ющенка перед тим підтримували.

«Важко собі уявити заяву, у якій «інтелігенція Флориди підтримала Трампа та закликала знятись Клінтон»
Зараз змінились лише гасла: ті люди, які  раніше казали «Слава КПСС», зараз кричать: «Слава Україні». У цивілізованому світі подібних методів немає. Важко собі уявити заяву, у якій «інтелігенція Флориди підтримала Трампа та закликала знятись Клінтон» чи бігбордів, на котрих «Блок Дональда Трампа вітає населення Каліфорнії з відремонтованими дорогами».

Віктор Небоженко, директор соціологічної студії «Український барометр»:

Порошенка підтримують члени його команди та ті, які бояться змін в Україні. В основному, це бюджетники.

Решта електорату діючого Президента — це ті, кого вдалося залякати. Так свого часу робили більшовики та комуністи. Пригадайте їхні гасла: «якщо зникне комунізм, все пропаде». Аналогічні гасла зараз і у Порошенка: «якщо ви його не переоберете, в країні розпочнеться хаос». Найбільше на це ведуться ті, хто залежить від влади та ті, кому є що втрачати, тобто корупціонери.

Решта — це жертви шантажу. При цьому шантажувати можна як мешканців Західної, так і Східної України. Східняків — найпростіше. Я підозрюю, що Порошенко має найвищу підтримку саме на південному сході України, оскільки його там найбільше бояться. Ці люди переживають, що якщо до влади прийде хтось новий, буде ще гірше.

Варто констатувати факт, що Порошенку першому з представників влади вдалось залякати українців ще гіршою перспективою, ніж є зараз. Це перший Президент, котрий нічого не обіцяє своїм виборцям, у нього дуже агресивна передвиборча кампанія. А каже, що буде ще гірше.

Методи «порохоботів» можна порівняти із роботою КГБ-НКВД. Колись сталінська репресивна система знищила ОУН-УПА тим, що радянські спецслужби просували фейкових патріотів у націоналістичне середовище. Ці радянські спецагенти були аморальними, вбиваючи від імені УПА місцевих. Через це населення припиняло підтримувати підпільників. Точно так само роблять зараз «порохоботи», захоплюючи патріотичний сегмент та присвоюючи його Порошенку. Водночас  справжню патріотичну ідеологію влада дискредитує.

ІА "Вголос": НОВИНИ