Нещодавно ЗМІ облетіла новина, що Президент України Петро Порошенко продає свій завод «Кузня на Рибальському» одному з колишніх лідерів Партії регіонів Сергію Тігіпку.

Інформацію про плани змінити власника підприємства вже підтвердили всі сторони угоди.

Наразі Антимонопольний комітет України розглядає заяву про надання дозволу Сергію Тігіпку придбати завод опосередковано через компанію «Евінз Лімітед» (Кіпр).

Варто зазначити, що ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» — одне з найвідоміших на ринку підприємств судпрому України, яке виконує держзамовлення. Завод освоює виробництво нових розробок оборонного призначення, серед яких — 40 мм гранатомет УАГ-40 з вітчизняною оптикою, бойові модулі для бронетехніки ОБМ, БМ «Скорпіон». 2015 р. Кузня розпочала роботи зі створення двох нових бронемашин — десятитонної БКМ «Тритон» і 15-тонної БМ »Арбалет».

Водночас підприємство бере участь у кооперації з виробництва радіоелектронного обладнання для захисту держкордону.

2016-го Кабмін надав президентському заводу право на експорт товарів військового призначення власного виробництва й імпорт товарів військового призначення в інтересах власного виробництва до 2021 року.

Тобто, цінність «Кузні на Рибальському» не стільки в її активах, як у довготривалих державних контрактах, укладених із Міністерством оборони. Сам Президент нещодавно наголосив на важливості ролі підприємства у зміцненні обороноздатності України. До речі, саме цим він пояснив, чому серед всіх можливих покупців обрав колишнього соратника Януковича.

«Хочу повною мірою уникнути конфлікту інтересів і тому нехай у нього буде інший власник. Ви розумієте, чому — у зв'язку з роллю в обороноздатності, власник має бути вітчизняний», –—наголосив глава Української держави під час робочої поїздки до Харкова.

Отже, виходить, що тепер, під час військового конфлікту з Росією, державні оборонні замовлення України виконуватимуть колишні регіонали. Виникає запитання: це свідома політика Президента чи злочинна короткозорість? І чи буде проросійська команда забезпечувати Україну озброєнням?

Нагадаємо, що Сергій Тігіпко завжди обирав собі місце у проросійському крилі української політики. 2010 року указом Віктора Януковича він був призначений на посаду віце-прем'єр-міністра України — міністра соціальної політики. В уряді Азарова Тігіпко пропрацював два роки, а в березні 2012 року обійняв посаду заступника голови Партії регіонів. Свого часу Петро Порошенко також працював на команду Януковича, можливо, саме це і стало головним критерієм у виборі бізнес-пропозиції.

ІА "Вголос": НОВИНИ