Про це він повідомив в інтерв'ю українським телеканалам, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

«Український народ, українські люди не повинні платити за ці забаганки, та ціни для населення не мають бути підвищені... Я сумніваюся, що в квітні – принаймні мені про це нічого невідомо – ця система (впровадження стимулюючого регулювання, RAB-тариф – ред.) буде введена. Думаю, що це потребує додаткових кроків з боку регулятора, уряду і, можливо, парламенту», – сказав президент, відповідаючи на запитання про можливе підвищення тарифів на електроенергію з 1 квітня.

Порошенко зазначив, що сьогодні в Україні не створено ринку електроенергії.

«Так, треба вводити європейські норми. Так, треба виконувати ті зобов'язання, які ми брали в Угоді про асоціацію, під яким стоять підписи тих, хто має безпосередньо відношення до Угоди про асоціацію. Це зобов'язання парламенту і уряду, не президента», – додав він.

Нагадаємо, що новий закон, який набув чинності 11 червня 2017 року, зобов'язує всі українські обленерго до грудня 2018 року провести розподіл функцій генерації, передачі та постачання електроенергії шляхом їх передачі новоствореним компаніям. Це загальносвітова практика і вимога Третього Енергетичного пакету ЄС, який забезпечує конкурентні умови роботи на ринку.

Закон передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ