Через проведення псевдовиборів терористичними організаціями «Луганська народна республіка» та «Донецька народна республіка» Президент України Петро Порошенко пропонує підготувати окремі зміни до Конституції щодо децентралізації. Натомість конституційні зміни, в яких є згадка про особливий порядок місцевого самоврядування для ОРДЛО, залишити в парламенті.

Про це він повідомив під час Сьомого засідання Ради регіонального розвитку у Києві, повідомляє УНІАН.

Глава держави зауважив, що одним із ключових елементів його діяльності на посаді Президента є реформа децентралізації.

"Пам’ятаєте, як усі скептично посміхалися, що всі це обіцяють, але гроші з центру ніхто ніколи не віддасть, але це була принципова позиція моя й уряду. До речі, ми підготували зміни до Конституції, які мали б забезпечити конституційну підтримку змінам до децентралізації", — заявив він.

"Сьогодні я можу наголосити, у зв’язку з тим, що пройшли незаконні «вибори» вчора на окупованих територіях, у зв’язку з тим, що Росія взяла на себе повну відповідальність за брутальне порушення мінських домовленостей — ті зміни до Конституції ми залишаємо в парламенті, але, може, ми швидко підготуємо зараз зміни до Конституції, які дозволять нам рішуче продовжити наступ на захист децентралізації, забезпечивши їм конституційний фундамент. Не встигаємо це зробити з 1 січня 2019 року, оскільки це потребує двох сесій, зробимо з 1 січня 2020-го або 2021-го, але наш рух уперед має бути таким, коли ніхто нас не зупинить", — зазначив український лідер.

ІА "Вголос": НОВИНИ