Про це інформує прес-служба глави держави.

Порошенко нагадав, що Україна чекала на повернення Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка 767 днів. Українці прибули з аеропорту до Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами.

Юрій Солошенко подякував усім, хто допоміг у звільненні. За його словами, протягом усього часу, який він провів за ґратами в Росії, йому погрожували та шантажували тим, що нібито Україна про нього забула, тому для нього буде краще, якщо він прийме громадянство Росії.

Звільнений Геннадій Афанасьєв також подякував за звільнення і звернувся до міжнародної спільноти з проханням та закликом продовжити міжнародні санкції проти Росії. Він наголосив, що саме санкції можуть допомогти повернути інших українських в’язнів, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших незаконно ув’язнених українців.

Деталями звільнення українців поділилася уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, до Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка 10 місяців не пускали українського консула. Ірина Геращенко також додала, що Україна зараз бореться за звільнення ще щонайменше 25 українців, яких утримують на Донбасі.

Після офіційної церемонії зустрічі Президент поспілкувався із Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком. Звільнені українці через проблеми зі здоров’ям пройдуть обстеження в лікарні, їм буде надано медичну допомогу.

ІА "Вголос": НОВИНИ