АП підтвердила таку інформацію, повідомляє кореспондент австрійського агентства преси Гервіг Гьоллер.

«На Ваш запит від 13 жовтня 2017 року повідомляємо, що Г. І. Зубця нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого 5 ступеня за клопотанням Ради суддів України та письмової підтримки Державної судової адміністрації України», - йдеться у відповіді АП на запит журналіста.

Також інформують, що в нагородному листі вказані конкретні заслуги судді, які й стали підставою для призначення йому державної нагороди.

Проте у Порошенка відмовилися зазначити інформацію про заслуги, адже «у нагородному листі містяться персональні дані, які відносять до конфіденційної інформації. Ці дані не можна поширити без згоди її особи».

На сайті Президента міститься відповідний указ «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня юриста».

Слід нагадати, що у 1983-1984 роках суд під головуванням тодішнього заступника голови Київського міського суду Григорія Івановича Зубця розглядав справу і засудив важко хворого дисидента Валерія Марченка до 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання. Пізніше, 5 жовтня 1984 року Марченко помер у тюремній лікарні в тодішньому Ленінграді через відмову нирок.

«Суддю Григорія Зубця нагороджено Орденом Ярослава Мудрого V ступеню. В зв'язку з 70-річчям. У 1984 році цей суддя виніс вирок дисиденту Валерію Марченку: 10 років. Валерій витримав лише рік... Потім цей суддя усі 25 років незалежності був на високих посадах, аж до голови Київського апеляційного суду...За іронією долі, його (орден – ред.) вручили рівно через 33 роки після смерті Валерія Марченка в тюрмі. День-в-день. Я не зрадофіл, але вважаю, що це ганьба і непошана до пам'яті тих, на чиїх кістках збудована наша Незалежність», - додає громадський активісит Мірко Сабліч у Facebook.

Додамо, що сьогодні син Григорія Зубця Юрій Зубець обіймає посаду судді Подільського райсуду столиці і займається справами про розстріли на Майдані 2014-го та заворушення під Радою 31 серпня 2015-го.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ