Про це пише у Facebook експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Олександр Хара.

За його словами, ключовими цілями, які переслідує Президент своїми законодавчими ініціативами щодо «реінтеграції» ОРДЛО, є:

1. Введення в правове поле України так званих Мінських домовленостей, очевидно, з метою легітимізації його політичної складової, зокрема, про особливий статус (суперечить Конституції).

2. Взяття на державу Україна виконання соціально-економічних зобов'язань щодо українських громадян, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО (соціальний блок т.зв. Мінських домовленостей). І це при тому, що стосовно кримчан таких зобов'язань держава на себе не бере.

3. Трансформації так званої Антитерористичної операції у невизначений процес «стримування Російської агресії», що не передбачено Законом «Про оборону».

4. Зняття з Президента відповідальності за дії чи бездіяльність у питанні «відсічі збройної агресії». Створення гібридної, не визначеної українським законодавством системи управління у воєнний час.

5. Намагання відокремити питання Криму і Донбасу, прийняттям двох окремих законів із подібним змістом та щодо одного й того ж суб'єкту, що здійснює збройну агресію та окупацію територій України (підготовка до «компромісу»: мир на Донбасі в обмін на мовчазне погодження із анексією Криму?).

«Жоден з цих пунктів не відповідає суспільним інтересам, не веде до припинення збройної агресії та відновлення територіальної цілісності України», – наголошує Хара.

Як уже писав «Вголос», президентські законопроекти №7163 та №7164 юридично закріплюють відсутність територіальної цілісності й передбачають інкорпорацію в Українську державу сепаратистського анклаву під контролем російських окупантів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ