Про це повідомила прес-служба глави держави.

«Глава держави вручив Жозе Мануелю Баррозу орден Свободи за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави», - йдеться в повідомленні.

Петро Порошенко відзначив визначну особисту роль, яку зіграв Жозе Мануель Баррозу у забезпеченні єдності Європейського Союзу та солідарності з Україною, у створенні проукраїнської міжнародної коаліції. Президент наголосив, що це дозволило зберегти нашу країну перед лицем російської агресії. «Ми боремося не лише за нашу незалежність, ми боремося за свободу і демократію як базові європейські цінності», – наголосив Президент.

Петро Порошенко та Жозе Мануель Баррозу з теплотою пригадали події червня 2014 року, коли у Брюсселі було підписано Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Жозе Мануель Баррозу заявив: «Європа хоче допомогти Україні». Він високо оцінив досягнення Петра Порошенка на посаді Президента країни за цей важкий рік, що минув, відзначивши складність завдань, що стояли та постають з новими викликами та загрозами. «Довіра, якою Ви користуєтесь в європейських структурах, дуже важлива», – зазначив він.

«Вважайте мене другом України», – наголосив Жозе Мануель Баррозу та пообіцяв і надалі сприяти поступу України на європейському шляху.

Жозе Мануель Барозу прибув до Києва для участі у 12-й Щорічній зустрічі «Ялтинської Європейської Стратегії».

Орден Свободи встановлено Указом Президента 20 травня 2008 року для відзначення громадян за видатні та особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних та політичних реформ, відстоюванні конституційних прав і свобод людини і громадянина. Орденом Свободи можуть бути нагороджені громадяни України, іноземці та особи без громадянства.

ІА "Вголос": НОВИНИ