Про це повідомляє Укрінформ

Церемонія підписання закону відбулася під час засідання Воєнного комітету, яке транслювалося в прямому ефірі.

Зазначимо, що 18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України.

Після голосуваня в українському парламенті, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок у коментарі зазначив, що цим законом про реінтеграцію Донбасу Рада визнала вимоги агресора і капітулювала по Криму.

Лідер націоналістів заявив, що нардепи від «Свободи» не підтримали президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу №7163, бо «цей закон закріплює фактичну капітуляцію в кримському питанні, закон передбачає застосування різних правових підходів до окупованих Москвою територій – Криму, Донеччини і Луганщини, що є неприйнятним».

Тягнибок також звенув увагу на те, що на четвертому році війни з Москвою влада так і не назвала війну війною:

«Це вже навіть не АТО. Це – «заходи для забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Разом з тим, Тягнибок зазначив, що свободівці не підтримали закон, бо замість окупанта платити за утримання окупованих територій будуть українці. 

«Так, обов'язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, ст. 6 цього закону покладає на Україну, а не на агресора Росію. Але це лише квіточки – ягідки йдуть далі. У документі взагалі відсутні (!) дати початку окупації Донбасу, а дата початку окупації Криму згадується лише в преамбулі, а отже не передбачає жодних правових наслідків. Відповідно, насправді з правової точки зору Росія не визначається цим законом окупантом, адже без чітко окресленого початку дати окупації неможливо пред'явити будь-які претензії до Росії. Також, як наслідок, відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану державі Україна, яка законопроектом покладається на Російську Федерацію, стає декларативною й неможливою до виконання».

ІА "Вголос": НОВИНИ