Про це у коментарі «Вголосу» розповів економіст та політолог Андрій Новак.   

«Насамперед зазначу, що середня зарплата ніким не призначається: вона формується як об'єктивний чинник офіційних зарплат у державному та приватному секторі, – наголосив Андрій Новак. Для того, щоб досягнути середньої зарплати у 10 тисяч гривень, потрібно, аби третина працюючих українців мала зарплату не менше 14 тисяч грн. Тоді у середньому, при «мінімалці» у 4 100 грн, можна буде вийти на 10 тисяч. Я собі не уявляю, щоб в Україні через рік третина усіх працівників мала заплату у 14 тисяч. Якщо уряд таки зважиться і вирішить шляхом помилок першої половини 90-х, то тоді нас чекають «страшні» результати: інфляція, явно не у 9%, та продовження глибокої девальвації гривні».

За словами експерта, саму девальвацію уряд і так запланував на кінець 18-го року: заклав у бюджеті курс у 30,1 грн за долар. Що означає одне: усі питання в економіці українська влада вирішуватиме за рахунок девальвації гривні.

«Це дуже легка дорога для влади, – наголосив Новак. Адже так одночасно «убивають двох зайців»: йде наповнення, виконання та перевиконання центрального та місцевих бюджетів через інфляційний ефект, а також задовольняються апетити наших знаменитих експортерів.  Саме для них і роблять цю девальвацію: для них вигідною є «дорога» валюта. Але це на шкоду усьому дрібному та середньому бізнесу. Але їх інтереси зараз зовсім неважливі для влади».    

Як писав «Вголос» Кабінет міністрів України планує у 2018 році довести показник середньої зарплати до 10 тисяч гривень.   

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ