Президент України Петро Порошенко висловив Прем’єр-міністру Турецької Республіки Ахмету Давутоглу співчуття у зв’язку із загибеллю людей внаслідок низки нещодавніх терористичних атак на території країни, повідомила прес-служба українського президента.

Петро Порошенко та Ахмет Давутоглу відзначили, що перед Україною та Туреччиною, як перед справжніми стратегічними партнерами, стоїть амбітний порядок денний у 2016 році. У цьому контексті сторони обговорили стан підготовки низки важливих двосторонніх заходів, насамперед, п’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбудеться в Анкарі, а також візиту Глави турецького Уряду в Україну.

Сторони також обговорили питання, пов’язані з економічною агресією Росії щодо обох країн. На думку співрозмовників, введені Російською Федерацією обмеження є не лише безпідставними, а й такими, що суперечать нормам міжнародного права та зобов’язанням РФ у СОТ.

Ахмет Давутоглу відзначив високу динаміку перетворень в Україні і висловив готовність сприяти українській стороні у подальшому впровадженні реформ.

Лідери двох держав обмінялися думками щодо деокупації Криму та Донбасу. Прем’єр-міністр Туреччини підтвердив незмінну підтримку його країною суверенітету та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Співрозмовники погодились із тим, що повернення Криму Україні дозволить не лише відновити законний статус півострова, а й припинити порушення прав людини окупаційною владою, а також його небезпечну мілітаризацію.

Сторони також обговорили ситуацію у Чорноморському та Близькосхідному регіонах і домовились посилити координацію з метою протистояння спільним зовнішнім викликам та загрозам.

ІА "Вголос": НОВИНИ