Про це він сказав під час спільної прес-конференції з президентом Мальти Марі-Луїз Колейро Прекою, пише «Українська правда».

Президент Мальти поцікавилася, чого під Верховною Радою мітингують люди, чому одні депутати вимагають в інших прийняти законопроекти, на що Порошенко відповів:

«Це є надзвичайно важливим методом демократії, я з розумінням ставлюсь до акцій і з повагою до їх учасників. Але мені надзвичайно важливо і я вимагаю від усіх правоохоронних органів забезпечити мирний характер акцій. Ні в якому разі не можна допустити, щоб безвідповідальні політикани повторили трагічні події», – сказав Порошенко.

Він додав, що втішений тим, що його ініціативи «знайшли такий відгук і в серцях людей, і в організаторів акції».

За словами Порошенка, він ще 2 роки тому вніс законопроект про зміни до Конституції про скасування депутатської і суддівської недоторканності.   

«Перший етап ми зробили. Суддівська недоторканність ліквідована. І 8 тисяч носіїв недоторканності вже її не мають. Залишилось ще 450», – сказав Порошенко.

Він додав, що вимагав скасування депутатської недоторканності і в своєму зверненні на День конституції, і в посланні до депутатів у вересні.

«Я вніс законопроект змін до Конституції, який абсолютно чітко передбачає скасування депутатської недоторканності. Те, що вони (мітингувальники – ред.) це підтримують, я дуже тішуся. Чекаю відповідної реакції у залі», – сказав Порошенко.

За його словами, уся судова реформа відбувається у тісній співпраці з Радою Європи і Венеціанською комісією.

«Сам термін Антикорупційного суду з'явився у моєму законопроекті про судову реформу.

Я чекаю від Верховної Ради, що вони напрацюють відповідний законопроект. Я залюбки прийму напрацювання парламенту і внесу законопроект, який можна дуже швидко розглянути», – сказав Порошенко.

Він додав, що у бюджеті на 2018 рік вже передбачили й відповідні кошти на Антикорупційний суд.

Нагадаємо, з ночі під будівлею Парламенту почали збиратися учасники масштабної акції за політичну реформу. Однією з вимог активістів якраз є зняття депутатської недоторканності. Також опозиція вимагає створення антикорупційних судів та ухвалення нового виборчого закону. 

Варто зазначити, що активісти обіцяли великий масштаб протесту, а ще відучора до центру столиці стягнули правоохоронців та нацгвардійців. Зараз Рада оточена подвійним кордоном силовиків, весь квартал оточений щитами. Прохід на площу Конституції відбувається тільки через рамки. 

Цікаво, що сьогодні вранці Президент Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект закону під номером 7203 про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). Проте у разі ухвалення закон набуде чинності аж з 1 січня 2020 року.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ