Про це в інтерв'ю «Вголосу» заявив військовий експерт Олег Жданов.

«Порошенко – не самостійний політик. Він не може приймати рішення. Він виконує винятково те, що йому диктує Москва. І в цьому плані він ніяк не може відмовитися від Мінська, бо тоді доведеться виходити на міжнародну арену і впроваджувати в дію Будапештський формат», - зазначив Жданов.

За його словами, є багато способів для вирішення конфлікту на Донбасі. Але це не Мінськ:

«Мінськ – це затягування і заморожування, що вигідно обом сторонам: українські олігархи продовжують торгувати з РФ, не визнають при цьому факту війни і не закликають світову спільноту вплинути на Росію, як на агресора, який здійснив військове вторгнення в Україну. Не вигідно, щоправда, українському народові.

Вихід є. По-перше, ми можемо визнати факт війни і збройної агресії з боку РФ, оголосити військовий стан і війну. Це дасть нам право відсторонити РФ від голосування у Радбезі ООН за виділення нам миротворчої місії. Оце буде вирішення питання дипломатичним шляхом.

Проте є й силовий варіант. От ми кажемо про необхідність обопільного виконання Мінська: ми не стріляємо, вони не стріляють. Тоді так і треба робити, треба жорстко контролювати. Якщо ні – то застосовувати світову практику, повертати озброєння, дати можливість відкривати попереджувальний і вогонь на ураження на випадок відкриття вогню з боку ворога. Практика, до речі, засвідчує: коли Генштаб дозволяє українським військовим відкривати вогонь у відповідь - обстріли бойовиків припиняються на кілька днів.

Тобто маємо вибір: чи жорстка відповідь, чи дипломатична. Але на це потрібна політична воля, якої у цій владі не існує».

ІА "Вголос": НОВИНИ