Якщо Організація Об'єднаних Націй хоче надалі бути впливовим інструментом безпеки у світі, вона безумовно змінить свій Статут, у тому числі щодо права окремих країн блокувати такі рішення.

Це наголосив під час брифінгу для журналістів у неділю в Нью-Йорку Президент України Петро Порошенко, передає «Укрінформ».

"Якщо мова йде про реформування Ради Безпеки ООН, і обмеження застосування права вето, то на сьогодні коло країн, які підтримують цю нашу ініціативу, розширюється, і це є результат нашої дипломатичної роботи", - зазначив Порошенко.

Він наголосив, що "рано чи пізно, якщо Організація Об'єднаних Націй, в тому числі Рада Безпеки, хоче залишатися ефективним інструментом забезпечення глобальної безпеки у світі, то вона просто зобов'язана прийняти ті рішення, які зроблять її діяльність більш ефективною".

За словами Президента України, зараз право вето "означає деяку ліцензію на вбивство, і звичайно, що воно повністю не відповідає базовим принципам, які зафіксовані в Статуті ООН".

Сьогодні кількість держав, які підтримують цю позицію України, збільшується, наголосив глава держави. "Я думаю, що рано чи пізно внесення цих змін до Статуту є невідворотнім", - підкреслив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ