Про це сьогодні, 22 квітня, повідомив президент Петро Порошенко.

«Вселенський Патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії УПЦ. Відповідне рішення прийняв Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату», - йдеться в повідомленні.

За словами Порошенка, напередодні Синод прийняв до розгляду звернення від президента до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні, постанову Верховної Ради на його підтримку та відповідні звернення ієрархів українських православних церков.

Нагадаємо,  17 квітня Порошенко зустрівся із головами парламентських фракцій, на якій заявив про намір створити єдину Українську православну церкву. Цього ж дня ввечері в Адміністрації президента відбулась таємна зустріч Петра Порошенка і всього складу Кабінету міністрів України.

Згодом Верховна Рада підтримала звернення Президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні. Виступаючи із трибуни ВРУ, Порошенко запевнив, що поява єдиної православної церкви не порушуватиме право на свободу віросповідання, а також зміцнить єдність для боротьби з російським агресором.

19 квітня Українська автокефальна православна церква оприлюднила циркуляр із закликом до вірян щонеділі після богослужіння молитися за Президента України Петра Порошенка.

Натомість УПЦ МП назвала звернення Ради до Варфоломія «перевищенням влади».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ