Про це він заявив сьогодні у Львові під час брифінгу, передає кореспондент «Вголосу».

«Посівна кампанія розпочалася у всіх регіонах України і триває динамічно. Ранніми зерновими культурами вже засіяно понад 1 млн га, що становить фактично 40% плану. Ми розраховуємо завершити основну фазу посівної за тиждень», – підкреслив чиновник і додав, що згодом аграрії перейдуть до посіву соняшника та кукурудзи.

Щодо посівної на окупованих територіях Донбасу та Криму, то тут, як зазначив заступник міністра, ситуація невідома, бо звідти ніхто не надає статистичну інформацію про посівну.

Водночас Володимир Лапа запевнив, що частка зернових культур Криму та Сходу не є визначальною для України.

«Частка зернових культур на цих територіях становить 1,5-2% в загальних обсягах виробництва зерна. І я не можу сказати, що вона є визначальною. Є питання щодо овочів та фруктів, але ми компенсуємо недостачу за рахунок південних областей», – сказав заступник міністра аграрної політики.

Щодо озимих, то, за словами чиновника, в міністерстві розраховують на те, що втрати не перевищать 5-7%.

«У слабкому стані перебувають лише 16-17% озимих, що не перевищує середньорічні показники. Так, ми мали проблеми у вересні, коли сіяли озимі в суху землю. Далі погодні умови дещо компенсували ситуацію і загалом усе нормально. Особливих утрат не чекаємо», – зазначив Володимир Лапа.

Як писав «Вголос», Мінагрополітики напрацювало низку пропозицій, згідно з якими планують підтримати розвиток сімейних ферм і дрібних господарств.

ІА "Вголос": НОВИНИ