Про це він розповів в інтерв’ю «Сегодня».

Зокрема він нагадав, що коли ми говоримо про безвізовий режим, йдеться про власників біометричних паспортів, яких на сьогоднішній день в Украні близько 3 млн осіб.

Також важливо розуміти, що безвіз стосується виключно короткострокового перебування з конкретною метою – туризм, відпочинок, бізнес-контакти або наукова діяльність. Тривалість перебування не повинна перевищувати 90 днів за півроку, в цілому за рік – це 180 днів.

«При перетині кордону будь-який прикордонник або відповідна служба може запитати, з якою метою ви їдете. Ви, як і будь-який інший, в тому числі і я, коли приїжджаю на ту чи іншу конференцію, або навіть повертаючись до Брюсселя як акредитований посол, людина, яка поставлена ​​здійснювати прикордонну функцію може також поставити мені запитання, з якою метою ви прибули? Незважаючи на те, що у мене є акредитаційна картка. Це абсолютно нормально і не треба думати, що це якась претензія до громадянина України», – підкреслив дипломат.

Він підкреслив, що у прикордонників є чіткий протокол, за яким вони повинні діяти. Тому якщо у них виникають якісь питання, не варто реагувати на це негативно – вони просто виконують свою роботу.

Також Точицький додав, що мета перебування на тій чи іншій території країни ЄС повинна бути підтверджена.

Окрім того, дипломат застеріг від демонстрації почуття гумору під час проходження контролю.

«Питання можуть бути різного характеру. І відповіді на них повинні бути чіткими і максимально конкретними. Навіть якщо деяким подобається жартувати, в цьому випадку з прикордонниками жарти абсолютно недоречні, оскільки можуть призвести до непорозумінь», – заявив він.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ