Як повідомляє Deutsche Welle, відповідну заяву він зробив в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke.

«Ми дуже занепокоєні через проект газопроводу», – зазначив дипломат.

За словами Гренелла, США тісно співпрацюють з європейцями, які також занепокоєні через будівництво газопроводу. Нинішню стратегію газопроводу дипломат позначив як «дуже проблематичну».

Зазначається, що єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер також критикує проект «Північного потоку-2». За її словами, газопровід не відповідає європейським інтересам.

«Ми маємо спільну стратегію – отримувати нашу енергію з різних джерел і робити нас не настільки сильно залежними від Росії», – наголосила Вестагер.

За її словами, зведення газопроводу не в інтересах ЄС не лише з міркувань захисту клімату, а й безпеки.

Нагадаємо, дочірнє підприємство російського газового монополіста «Газпром» Nord Stream 2 вже розпочало роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін. Будівництво трубопроводу планується завершити до кінця 2019 року. Угоди щодо фінансування проекту газогону «Північний потік-2» підписані з компаніями ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Uniper і Wintershall (обидві - Німеччина).

Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна становити 1220 кілометрів, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд. Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща, США та Україна, серйозні питання залишаються і в Єврокомісії. У Києві, зокрема, цей проект вважають не економічним, а політичним, та розглядають його як загрозу для національної безпеки України й додатковий фактор ризику для ЄС.

ІА "Вголос": НОВИНИ