Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів орнітолог Андрій Бокотей.

«Дуже багато в соціальних мережах є інформації неправдивої. Навіть такої, яка може принести лелекам більше шкоди, ніж користі. Їх категорично не можна годувати картоплею, хлібом, макаронами і подібними речами. Цей птах в природі таких речей не їсть, його організм не пристосований до цього», – підкреслив він.

За його словами, лелека – насамперед м’ясоїдний птах. У природі він харчується переважно комахами. Втім, пернатого можна підгодовувати рибою та рештками м’яса. Єдине зауваження – ця їжа має бути дрібно порізана. 

«Ці птахи не вперше прилітають, коли починаються сильні морози чи снігопади. Лелеки – великі і сильні, не бояться холоду. Хіба – голоду. Вони прилітають стомленими, іноді їм потрібен час, щоб відпочити і відновити сили, просто стоячи і гріючись. Зайва увага йому зовсім не потрібна. Їжу можна розкладати, коли морози тривають довго, на відстані близько 50 метрів…», – додав Андрій Бокотей.

На переконання орнітолога, людині у життя пернатого втручатись варто лише тоді, коли знесилення птаха уже очевидне. Адже головне у цій ситуації – не нашкодити.

«Якщо птах вже настільки ослаблений, що не може рухатися, то забирати його до квартири таки потрібно. Але спеціально ловити птахів, які можуть ходити та літати,  не потрібно», – зазначив він. 

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ