Про це у студії «Правди. Наживо» розповів історик Ігор Дерев'яний. 

Слова Президента України Петра Порошенка сколихнули соцмережі. На брифінгу Глава держави заявив, що українсько-польська комісія з вивчення історичних питань повинна дати оцінку постаті українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху Степана Бандери. Втім, історик Ігор Дерев'яний вважає, що Президент вчинив правильно: «Президент України, як людина, що відповідальна за майбутнє нашої держави, вчинив правильно. Він пішов на поступки. Справа в тому, що постать Бандери є дійсно контраверсійною. А все через те, що станом на сьогодні досі немає ґрунтовного дослідження, тому залишається ось цей образ міфу довкола Бандери».

Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність відновити дозвіл на ексгумацію і перепоховання останків похованих в ХХ столітті поляків на території України і українців у Польщі. «Йшла мова про ексгумації загиблих у сороковому році. Тобто мовиться про розстріли польських військовополонених, так звана Катинська трагедія, зокрема про ексгумацію поховання в Харкові, де також були розстріляні полонені. Йде мова про те, щоб пам'ять про жертв тоталітаризму, як українців, так і поляків, була досліджена, чітко встановлено факт їхньої насильницької смерті як жертв тоталітарного режиму, і увічнено їхню пам'ять», – пояснив історик.

Загалом, на думку Ігоря Дерев'яного, ця зустріч може змінити на краще українсько-польські стосунки: «Добре, що ця зустріч відбулася. Глави держав визнали, що це все – емоційний момент, і що історія не повинна заважати будь-яким взаєминам між нашими суспільствами сьогодні. Це, по суті, є таким переломним моментом. Тут важливо, що на рівні президентів було проговорено те, що нарешті фахівці будуть займатися історією. Це сприятиме зменшенню інсинуацій на тему історії».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ