[media=135210,135211,135212,135213,135214] 

Зустріч членів цієї сім’ї розпочалась із молитви у церкві. Далі – на території храму Івана Хрестителя відбулись урочистості: згадували родичів та родинні історії. Після – помолились на кладовищі, зокрема імпровізованій могилі, закатованого у Львові радянськими окупантами, священомученика о. Романа Лиска (де похований священик не відомо) та відвідали будинок, в якому раніше жили їхні родичі.

На сьогоднішній родинний з’їзд прибуло 35 нащадків цього роду з України, США та Польщі. Серед присутніх був і нащадок роду Цегельських – лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Як розповів внук  відомого душпастиря отця Володимира Лиска (внук отця-шамбеляна Михайла Цегельського), син священномученика Романа Лиска (священика у 1949 році закатували радянські окупанти у тюрмі на Лонцького у Львові) Любомир Лиско, приводом до родинного зібрання є світлина, якій виповнюється сто років.

Так,  у 1918 р. парох храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії о.Володимир Лиско зібрав на свято Володимира з’їзд роду Цегельських. Там був Михайло Цегельський – видатний релігійний і громадський діяч; його син - посол до австрійського парламенту у Відні, заступник міністра закордонних справ ЗУНР Лонгин Цегельський, відомий історик Мирон Кордуба, релігійний та громадський діяч Ігнатій Цегельський.

 «Мій прадід проживав у Городку, в будинку біля церкви. Він сто років тому ініціював зустріч родини Цегельських-Лисків. У нас є фотографія, на якій зібрані наші родичі. На цій світлині є такі видатні постаті для нашої родини, як Лонгин Цегельський, який був заступником міністра закордонних справ ЗУНР та також підписував Акт Злуки. На фото присутній також Михайло Цегельський, який був родом із Кам’янки-Бузької – визначний громадський та релігійний діяч. Вони сто років тому зібралися після Першої світової війни.  Тоді вони готувались до проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Адже минуло лише 90 днів після цієї зустрічі і в Галичині, як і в Городку, була проголошена ЗУНР. І значну участь в її творенні відіграли представники роду Цегельських-Лисків. Так, у Городку серед чільних діячів влади ЗУНР був о. Володимир Лиско. За це мій дід поплатився: коли перемогли поляки, ті його арештували і на шість місяців посадили у концентраційний табір під Краковом. Йому дивом вдалося врятуватися. Але потім прийшла радянська влада, яка взялась за знищення церкви. І оскільки мій дід відмовився перейти у московське православ’я,  його відправили у мордовські табори на шість років. Зараз ми збираємось щоб всім наших дітям передати історичну пам'ять про нашу родину», - розповів Любомир Лиско.

Любомир Лиско

Настоятель храму Благовіщення у м. Городок отець Михайло Греділь зазначив, що сто років тому було дуже важко відстоювати та поширювати українські настрої, але родина Цегельських-Лисків - це постійно робила.

«Чи колись ми задумувались, кому ми завдячуємо цьому патріотизму, духовності та тому доброму і хорошому, що відбувається у нашому місті? Коли ці священники прийшли служити у Городок, місто було повністю роздерте по-різних культурах, баченнях, світоглядах. Ми не задумувались, що коли отці сюди прийшли – тут були москофіли, полякофіли, австрофіли. Тут були всі «філи», тільки не українофіли. І у цій важкій атмосфері вони почали катехизацію та своє жертовне служіння. Сьогодні ми маємо плоди їхніх здобутків. Нам потрібно продовжити їхню працю»,  - сказав отець Михайло Греділь.

Нащадок родини Цегельських-Лисків, український політик Олег Тягнибок наголосив, що кожній українській родині потрібно знати та зберігати свої сімейні традиції:

«У нашій сім’ї є родовід, який починається ще з XVII століття. Ми знаємо своє коріння і це дуже важливо. Сьогоднішній наш з’їзд присвячений сторіччю фотографії, яка була зроблена у дуже складний для України час, коли готувались до проголошення ЗУНР. На тій світлині є мій дідусь, він ще маленький сидить за столиком. І я дуже радий, що є членом родини Цегельських-Лисків. Сьогодні тут, у Городку, відбувся маленький «з’їзд» нашої родини. Це приклад того, як потрібно кожній українські родині зберігати традиції та передавати їх від діда-прадіда. Бо збереження традицій є важливим, адже тепер нам нав’язують чужинецькі цінності, всякі збочення, які можуть привести до знищення сім’ї.  А родина, як казав Тарас Шевченко, - це спільнота «і мертвих, і живих, і ненароджених».

Олег Тягнибок

Олег Тягнибок додав, що наші предки боролися за Україну і ми повинні пам’ятати, що пережили ці люди.

«Ми повинні пам’ятати про наших попередників та всі ті традиції і цінності, які вони нам передали. Бо вони боролися за Україну, ми цю боротьбу продовжили. Але нашою метою є те, щоб ми стали останнім поколінням, яке бореться за Україну. Нам потрібно, щоб наші діти та онуки користувалися плодами великої, могутньої та успішної України. Бо моя мама розказувала, що у дитинстві у Сибірі тортом для них був напівчерствий хліб, посипаний цукром. І зараз, коли хтось нам каже, що «ми не чуємо Донбас», «не потрібно знімати пам’ятники Леніну» - варто пам’ятати, що пережили наші прадіди, діди, батьки. Ми були у своїй хаті. Прийшли окупанти і наробили лиха», - наголосив Олег Тягнибок.  

Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета розповів, що він теж є членом родини Цегельських-Лисків. На його думку, якби на початку ХХ століття не було греко-католицьких священиків, які відстоювали Україну – зараз ми б не мали держави.

«Сьогодні ми вшановуємо тих священиків української підпільної греко-католицької церкви, які працювали для громади та України. Вони виховували покоління українців. Якби не ця еліта священиків, яка була на початку ХХ століття, ми б не мали зараз України», - сказав Святослав Шеремета.

На зустріч із родиною із Сполучених штатів Америки прибула і Роксоляна Кармизин. Жінка розповіла, що її бабусею була Марія Цигельська, родина якої у ХХ столітті мігрувала з України спочатку в Польщу, а потім у США.  

Роксоляна Кармизин

 «Ми живемо у Далласі, на зустріч із родиною я приїхала спільно з донькою . Моя бабця – Марія Цигельська. Ми підтримуємо зв’язки з родичами, приїжджаємо у Львів. Я народилася вже у США, там ходила в українську школу, де вивчила мову. У Америці ми святкуємо українські свята, підтримуємо наші традиції», - сказала Роксоляна Кармизин.

Родина Цегельських-Лисак сьогодні, як і сто років тому, зробила спільне фото.

Марія Бойко, Вголос

ІА "Вголос": НОВИНИ