Невеликий гавайський острів Іст-Айленд був знищений потужними штормовими хвилями від урагану Валака, одного з найбільш інтенсивних ураганів в Тихому океані.

Вчені відзначають, що незабаром можуть зникнути безліч невисоких піщаних острівців в цьому та інших регіонах, пише Science Alert.

Острів Іст-Айленд грав чималу роль в місцевій екосистемі. Разом із прилеглим Островом Терн він був місцем для цуценят тюленів-монахів, які знаходяться під загрозою вимирання, а також районом гніздування для зелених морських черепах, яким також загрожує вимирання.

«Види стійкі до певної міри. Але в майбутньому може бути і такий момент, коли ця стійкість буде недостатньою», – сказав біолог Чарльз Літтнан з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) Гонолулу.

Ця життєво важливе місце існування, яка зараз існує тільки під хвилями, вже не може забезпечити безпечну, суху територію для цих тварин або для морських птахів. Хоча дослідникам ще належить оцінити масштаби загрози для місцевої дикої природи, перспективи серйозні.

«Це ще одна тріщина в стіні екологічної різноманітності на цій планеті, яка руйнується», – сказав учений-кліматолог Чіп Флетчер з Університету Гаваїв в Гонолулу.

Острів Іст-Айленд був досить невеликим – всього близько кілометра завдовжки і 120 метрів завширшки; при цьому, однак, він був другим за величиною островом Френч-Фрігейт-Шолс - найбільшого атола Північно-Західних Гавайських островів, що є також частиною національного морського пам'ятника Папаханаумокуакеа.

ІА "Вголос": НОВИНИ