Добкін у телеефірі і далі прославляє «Беркут», його не менш одіозний друг Кернес, такий же учасник і любитель проросійських мітингів 2014-го, напередодні виборів взагалі взявся підтримувати Порошенка і той, судячи з усього, відповідає йому взаємністю. Ахметов та інші олігархи й надалі активно поповнюють і так немалі статки. А відомі москвофіли ще й у Президенти України «намилились»...

Чому ж на п’ятий рік після трагічних подій на Майдані політики ери Януковича не лише не покарані, а й впевнено і гордо підіймають голови та продовжують труїти мізки українців? Про це «Вголос» поцікавився у політичного аналітика Олександра Кочеткова та політологів Сергія Гайдая й Олександра Мусієнка.

Чому в Україні «воскресають» політики ери Януковича?

Олександр Кочетков:

Усе почалося зі зустрічі у Відні, де Фірташ і Льовочкін домовлялися з Кличком і Порошенком про майбутній розподіл влади. (За даними ЗМІ, ця зустріч навесні 2014 року тривала понад добу, — Ред.). І відповідно про недоторканність з боку нової влади для тих, хто допоможе її здобути. Це був певний пакт із колишніми елітами, які поступалися владою у зв’язку з подіями Майдану. Хоча повністю від влади не відходили. Там вони й домовились про взаємне непереслідування, крім такого нікого не потрібного суспільного алергена, як Єфремов. Тому усім, хто був безпосередньо винний у подіях на Майдані, вдалося майже безперешкодно залишити країну. Хоча, гадаю, не безкоштовно. Ті ж, хто залишився, добре знали, що жодних проблем у них не буде. І ми бачимо чітке виконання цих домовленостей.

Серед головних одіозних, недоторканих персон зараз — Медведчук, Ахметов і пов’язані з ними люди — Фірташ, Льовочкін, Бойко, депутати «Опоблоку» й інші. Й усі вони фактично мають гарантії від Порошенка про непереслідування. Та чому дивуватися? Порошенко ж засновник Партії регіонів. То чому б не домовитись однодумцям, яких пов’язувала бізнесова та політична біографія?

Олександр Мусієнко:

До сьогодні, на жаль, не завершили справи, які перебувають у судах щодо обвинувачення беркутівців, міліціонерів,а посадових осіб і політиків, котрі були причетними до сумнозвісних подій на Майдані. Частково ці справи затягують, деякі просто розвалюють. А одіозні політики ери Януковича з цього користають. Непокараність породжує подальшу безкарність. Тому ці люди й надалі беруть активну участь у політиці. Лише дещо змінили свої заяви, аби дистанціюватися від Януковича. І достатньо непогано почуваються.

“Порошенко й є представником тієї влади, проти якої виходили люди на Майдан
Сергій Гайдай:

У нашого гаранта безпеки та Конституції є всі повноваження й інструменти: прокуратура, СБУ, законодавча ініціатива та своя велика фракція в парламенті. Й якби упродовж п’яти років він реально проводив патріотичну політику, таку, яка закладена у його гаслах, то усіх тих політиків, котрі були причетні до Януковича, ми б не бачили давно.

Тому тут не проблема у м'якотілості Порошенка. Він людина авторитарна та рішуча. Отже, є лише одне пояснення: він один із них і просто з ними домовився та співпрацює. Бо мати з такими політиками спільний бізнес Петрові Олексійовичу вигідно.

Порошенко вважає, що гасла, які звучали на Майдані, люди забули і зараз їм більше цікавий томос. Але він помиляється. Українці нічого не забувають. Більшість наших громадян добре розуміє, що Порошенко й є представником тієї влади, проти якої виходили люди на Майдан.

Чим саме ці політики корисні теперішній владі?

Олександр Мусієнко:

Глянути на ті ж фракції «Воля народу» та «Відродження»… Там є люди, які брали активну участь в політиці президента-втікача. Той же Віталій Хомутинник та інші. Вони прекрасно почувалися в часи Януковича і так само прекрасно почуваються і зараз. Бо влада дуже часто розраховує на голоси цих фракцій, коли їх не вистачає у так званої коаліції.

Також, до прикладу той же Кернес. Він вирішив, що варто підтримувати чинну владу, бо так для нього буде вигідніше. І так думає багато політиків, котрі раніше були в орбіті Януковича.

З цими політиками Порошенка також пов’язують і економічні зв’язки. Та й вони за домовленістю виконують дуже потрібні один одному функції: хтось грає роль опозиції, озвучуючи часто проросійські заяви, а влада вдає, що з ними активно бореться.

Сергій Гайдай:

Президент себе позиціонує єдиним патріотом, що протистоїть кремлівським агентам. Тому йому вигідно, щоб такі політики були помітними. З іншого боку він із ними Петрові Олексійовичу у кулуарних домовленостях. Бо без його згоди так вільно діяти в медійному та бізнесовому полі було б неможливо. А так завдяки проросійським політикам можна наганяти страх на українців, наприклад, щодо загрози реваншу цих сил в Україні.

Олександр Кочетков:

Відбувся також певний перерозподіл статків: від колишніх до теперішніх можновладців. То й же Ахметов змушений був певним чином взяти структури Порошенка у бізнес-партнери.

Навіть комуністи знову раптом з’явилися на політичній мапі України, бо бачать безкарність колишніх «ригів». От і подумали, що можна знову підзаробити. Пролізти у парламент, або навіть увійти у якусь політичну силу в Раді. Бо якщо Порошенка переоберуть, продовжаться політичні торги за голосування.

Може, Порошенко притримав «кару» для екс-регіоналів як піар-хід напередодні виборів?

Олександр Кочетков:

Не смішіть. Модель влади Януковича в Україні залишається. Тому в те, що колишніх регіоналів найближчим часом покарають, не вірить ніхто. Бо п’ять років ніхто цього не робив і напередодні президентських виборів упродовж двох місяців цього тим більше не станеться.

Сергій Гайдай:

Головна проблема не у тому, регіонал ти чи ні. Треба карати всіх корупціонерів, агентів Росії, злочинців та інших ворогів країни і закону. В Україні час демонтувати всю цю корупційну систему влади, яку будували 27 років. А найбільш одіозним олігархом на сьогодні у країні й є Порошенко. І ще його так звані бізнес-політичні партнери Ахметов, Медведчук та інші.

Проросійський табір підіграватиме, аби Порошенко міг сказати, що бореться з «п’ятою колоною»
Олександр Мусієнко:

Багато з тих політиків, котрі раніше підтримували Януковича та виступали з відповідними заявами підтримки, є народними депутатами та мають недоторканність. Тому ілюзії щодо того, що більшість із цих людей покарають, просто згасають.

Та й ми не знаємо деталей, про що можуть домовлятися в Адміністрації Президента та на обласному і місцевому рівнях. Але не сумніваюсь, є багато таких одіозних персон, як Кернес, котрі, можливо, вже домовилися з Порошенком про підтримку. Хоча ще 2013 року і раніше завжди «топили» за Януковича. Бо для них головне — зберегти владу. Про принципи й ідеологію тут узагалі не йдеться.

Тому, гадаю, увесь цей проросійський табір — так звана опозиція, навпаки перед виборами підіграватиме Порошенку, аби той міг сказати: я борюся з «п’ятою колоною» в Україні.

Якщо ж Президентові закидатимуть про ренесанс екс-регіоналів, він «вдало» боронитиметься — озвучуватиме тези про могутність армії, підтримку української мови, координацію міжнародної підтримки України тощо.

ІА "Вголос": НОВИНИ