Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора, повідомили про підозру колишньому Президенту України Януковичу В.Ф., двом колишнім Міністрам оборони України Саламатіну Д.А. та Лебедєву П.В. Вони підозрюються у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (в редакції від 5 квітня 2001 року).

Про це інформує Державне бюро розслідувань.

Досудовим розслідуванням встановлено, що експрезидент Янукович В.Ф. за співучасті з колишніми Міністрами оборони України Саламатіним Д.А. та Лебедєвим П.В. з 2012 по 2014 рр. вчинили державну зраду. А саме дії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, підриву її обороноздатності, наданні Російській Федерації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Вони здійснювали цілеспрямоване зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних Сил України, яке полягало у скороченні чисельності, розформуванні окремих військових частин та підрозділів, зміни їх місця дислокації тощо.

«Такі дії вчинялися зокрема на території Автономної Республіки Крим, що в подальшому призвело до анексії півострова», – йдеться в повідомленні.

Таким чином, високопосадовці надали іноземній державі – Російській Федерації та її представникам, допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

У разі доведення вини, підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося,що термін дії тимчасового притулку в РФ, наданого президенту-утікачу Віктору Януковичу, закінчується 26 жовтня 2020 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ