Еколог Дмитро Карабчук пояснив, чому шкідливо спалювати суху траву.

Про це він розповів у коментарі «Вголосу».

«Спалювання трави є надзвичайно шкідливим із двох причин: страждає і дика природа, і сама людина. Якщо відкинути аргументи з бур’янами та лисами, то залишається одна шкода для дихальних шляхів людини, які стають дуже вразливими для респіраторних хвороб. Причому найбільше страждають саме жителі міст. У селі, де немає високих будинків, вітер швидко розвіває дим, який у значно більшому обсязі затримується у містах, де менше протягів. Якщо навколо великого міста у селах з різних боків люди спалюють траву і бадилля, то повітря у місті стає у рази більш забрудненим. Лісові та степові пожежі – це проблема багатьох країн світу саме через хвороби дихальних шляхів, які неодмінно супроводжують ці пожежі», - розповів Карабчук.

«Ще один ризик таких підпалів пов’язаний із тим, що їх дуже складно контролювати. Вогонь розповсюджується все далі, переходить на ліси та господарські будівлі. Кожного року ми маємо невтішну статистику, що такі пожежі завдають збитків селянам і навіть забирають їхні життя. Крім того, постійно страждає наша інфраструктура: дороги, вулиці та села», - додав еколог.

«У розвинених країнах насамперед ввели дуже великі штрафи, особливо, якщо йдеться про умисний підпал. Там підраховуються збитки, які завдав підпал, всі ці витрати має покрити підпалювач, а якщо вони складають певну суму і більше, то ця справа переходить із адміністративного поля у кримінальне. Ну і, звісно ж, усі норми покарання у Європі є набагато суворішими, ніж в Україні», - пояснив він.

«Тобто, якщо коротко, то у них є високі штрафи, більш чітка робота влади і судів у цих питаннях і кримінальна відповідальність, якщо підпал завдав високих збитків або був не першим. Також у цивілізованих країнах навіть служби їхньої безпеки розглядають такі справи, щоб зрозуміти, чи підпал був умисним і чи не була це диверсійна робота», - підсумував Дмитро Карабчук.

Більш детальну інформацію можна прочитати у статті "Що робити із паліями сухої трави?"

ІА "Вголос": НОВИНИ