Позов Росії проти України зареєстрували в Європейському суді з прав людини.

На сайті ЄСПЛ з’явився відповідний документ. Про це інформує УНІАН.

У тексті вказано, що Російська Федерація подала першу міждержавну скаргу. У Путіна звинуватили нашу державу в порушенні статей Європейської конвенції з прав людини.

Серед основних звинувачень – дискримінація свободи та безпеки, висловлення думки, права на життя, порушення сімейного і приватного життя, висловлення думки тощо.

Росія вимагає, щоб українська влада перестала блокувати Північно-Кримський канал. Також країна-агресорка хоче, щоб в Україні «не обмежували» права російськомовних осіб.

Суд відхилив вимоги щодо розблокування каналу та російської мови. У ЄСПЛ вважають, що ці вимоги не стосуються серйозних ризиків та не можуть завдати непоправної шкоди основному праву.

У чому Росія звинувачує Україну:

  • в загибелі мирного населення;
  • незаконному позбавленні волі і жорстокому поводженні з людьми" під час подій на Майдані і в Будинку профспілок в Одесі в 2014 році, а також на Донбасі в рамках проведення АТО.
  • РФ звинувачує українські Збройні сили в загибелі людей, заподіянні шкоди здоров'ю і знищенні майна в результаті обстрілів суміжної території РФ; позбавленні жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади;
  • блокуванні Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Криму;
  • катастрофі літака авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» в результаті незакриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій.

Читайте більше новин ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ