Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на Форумі місцевого розвитку у Трускавці, відповідаючи на запитання про результати польсько-українських розкопок, що тривали в Грушовичах на місці зруйнованого в Польщі пам’ятника воїнам УПА.

«Моя позиція проста. Маємо працювати над питаннями ексгумації разом, щоб довіряти один одному. Ми переконали польську сторону, що маємо розпочати це в Грушовичах. Це було важливо для нас, оскільки пам’ятник був зруйнований. І коли камені з цього пам’ятника були потім вкарбовані у дорогу місцевою владою, це для нас не просто політично було неприйнятно, це було емоційно неприйнятно», - цитує Клімкіна «Укрінформ». 

Також глава дипвідомства наголосив, що «польська сторона мала зробити цей крок і вона його зробила, і тепер результати цієї ексгумації мають бути оцінені саме разом».

Міністр зазначив: якщо ми почнемо окремі розкопки тут, в Україні, то теж маємо це робити разом, а  не тільки польська сторона. І завжди має бути спільна оцінка, щоб потім ніхто нікого не звинувачував.

Він зауважив, що готовий поїхати на будь-яке місце загибелі поляків і віддати їм шану, але такі самі дії очікує і від польської сторони.

Як уже писав «Вголос», 26 травня на кладовищі у селі Грушовичі, що біля Перемишля (Польща), пізно ввечері завершилися археологічні дослідження польського Інституту національної пам'яті, які мали на меті з'ясувати: чи є під зруйнованим пам'ятником УПА останки українських воїнів. Українську сторону допустили до цих розкопок лише як спостерігачів. 

У коментарі «Вголосу» секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який був спостерігачем у Грушовичах, повідомив, що під фундаментом пам'ятника знайдено останки щонайменше трьох вояків УПА.

Проте Польський Інститут національної пам'яті відразу по завершенню робіт заявив, що під зруйнованим пам'ятником Українській повстанській армії у Грушовичах (Перемишльський повіт, Підкарпатське воєводство РП) «немає могил УПА». З

ІА "Вголос": НОВИНИ