Про це колишній секретар покійного митрополита Київського і всієї України Володимира пише в публікації на сайті lb.ua.

Митрополит зазначає: «Початок нинішньої «автокефальної» кампанії застав мене за письмовим столом. А саме за фінальною редакцією моєї книги «Українська Церква на шляху до автокефалії». Тексти, що увійшли до цієї книги, готувалися не один рік, а наприкінці розміщено документи, що стосуються історії самопроголошення автокефалії в 1919-1925 роках. Декрети Української Народної Республіки, постанови зборів і соборів, які проголошували автокефалію або висловлювалися за неї і т. д. Книга, швидше за все, вийде раніше, ніж стане ясно, чим саме закінчиться ще не написаний мною розділ «2018: в очікуванні Томосу».

Можливо, наданням Українській Церкві канонічної автокефалії від Константинополя, а може – черговою історичною паузою у вирішенні українського церковного питання, вважає митрополит.

«Незалежно від результатів рішення Вселенського Патріарха я хочу сьогодні публічно підтримати ідею автокефалії Української Церкви. Причому роблю це свідомо, прекрасно розуміючи всі ризики, які накликає на мене ця позиція. Справа в тому, що, проаналізувавши майже столітню історію боротьби українських православних християн за автокефалію, я зрозумів: альтернативи канонічній самостійності нашої Церкви просто не існує», – пише митрополит Олександр.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ