Україні необхідно об'єктивно оцінити ситуацію на Донбасі і ще раз наголосити на мінських угодах.

Про це заявив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, передає «Обозреватель».

Свій план щодо Донбасу він назвав «планом правди і часу».

«Ми хочемо миру? Значить, треба щось робити. Оскільки на Мінських угодах дуже багато зав'язано – дипломатії, санкцій і всього решта, - значить, спочатку треба щільно пройтися по ним. Або реалізовувати їх на прийнятних для України умовах, або остаточно відмовитися від них і шукати щось інше», – переконаний він.

На думку генерала, попередня влада не мала «реального погляду на речі», що стало причиною тривалої війни.

Романенко вважає, що для встановлення миру на Донбасі необхідно «правдиво показати ситуацію, яка є всередині України з цього питання і зовні», а також «провести ретельну військову розвідку».

Він також припустив: якщо «нормандський» формат «на якомусь етапі застопориться», до процесу можна залучити США.

У цьому контексті генерал провів паралель із загостренням арабо-ізраїльського конфлікту в 1973 році, коли США виступили на стороні Ізраїлю в його протистоянні проти коаліції арабських країн.

«Чим Трампа може зацікавити Україна? Нехай згадає історичний досвід. Американці можуть сприяти вирішенню військового конфлікту в Європі. Вони отримають свої Нобелівські премії миру, мир прийде на територію України. Ми використаємо це, щоб провести реформи, зміцнитися і дочекатися, коли Росія почне розвалюватися, щоб остаточно повернути Крим і налагодити всю ситуацію», – заявив Романенко.

«Якщо президент Зеленський не вирішить питання з миром і не знайде варіант, він, напевно, не втримається при владі», – спрогнозував генерал.

Як писав «Вголос», нещодавно спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік заявив, що 7 жовтня у Петровському і Золотому відбудеться розведення сил.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ