Журналісти «Правди. Розслідування» вирішили перевірити – чию ж гривню так ревно береже бюджетна копійка.

Спочатку сміттєпереробний завод планували побудувати на території ТЕЦ-2. Втім, через спротив місцевих мешканців від ідеї довелося відмовитись. До того ж, з'ясувалося, що ділянка не належить місту. Тож півтора мільйони гривень, витрачені на розробку проекту, зникли? Наприкінці січня було вирішено побудувати сміттєпереробний комплекс на вулиці Пластовій – поблизу очисних споруд. 

Втім, півтора мільйони на непотрібні проекти - не вершина марнотратства.

Насправді ж у 20 разів більшу суму чиновники спокійнісінько витратили на обладнання для брикетування сміття на Рясному.

Міські обранці запевняли - тюки пресованого непотребу вивозити було б легше та економніше, аніж сміттєву гірку. Однак тоді амбітні плани розбилися об відчайдушний спротив місцевих. Із самого початку людям ніхто не пояснив, що відбувається, та не показав дозвільних документів. Відтак охоплені страхом отримати другі «Грибовичі» у себе під боком, місцеві перекривали вулиці, дійшло навіть до цілодобового чергування. Пресувальне обладнання тоді так і не запрацювало.

Окрім того, Львів вже рік не використовує пресувальну лінію, яку придбав у приватних підприємців за 28 мільйонів гривень. При тому, що насправді вона місту – ні до чого, бо запихати в тюки можна лише відсортований непотріб. А це – геть інше обладнання, якого у міста наразі немає. Немає поки і пакету дозвільних документів, без яких робота пресу узагалі неможлива. По-перше –дозволи від екоінспекції: їх місто за майже цілий рік «пресувальної історії» навіть не намагалося отримати. 

Однак і 28 мільйонів – це ще далеко не все. Адже таке дороге обладнання без охорони не залишиш. Відтак лише минулого року муніципалам місто перерахувало майже 150 тисяч гривень. І цього року теж заплатить немало – ще 175 . Разом – триста двадцять тисяч гривень.

Більше дивіться у відео. Проект «Правда. Розслідування» виходить на телеканалі НТА з березня 2016 року. Подивитись програми можна на сайті телеканалу.

ІА "Вголос": НОВИНИ