Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

«Національний банк уважно вивчає ситуацію щодо знайдених біля м. Дніпро подрібнених банкнот гривні у мішках із печатками Національного банку. Наразі Національний банк з'ясовує усі обставини цієї події. До з'ясування фактів і завершення розслідування правоохоронними органами Національний банк утримується від детальних коментарів з цього приводу», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі повідомляють, що подрібнення застосовується Національним банком лише до вилучених з обігу зношених та значно зношених банкнот, які підлягають знищенню. Знищення банкнот відбувається повністю в автоматичному режимі у регіональних підрозділах Національного банку та Центральному сховищі (м. Київ). Банкноти ріжуть на дрібні частини, подрібнену масу збирають у мішки або подають у спеціальний прес, який робить із цієї маси брикети. Відновити порізану банкноту неможливо.

Після цього подрібнена маса утилізується на спеціалізованих сміттєвих полігонах твердих промислових відходів компаніями, з якими в НБУ укладені відповідні договори. 

З огляду на ситуацію, що сталася, Національний банк зробив відповідний запит до компанії, яка здійснює утилізацію відповідно до договору, для з'ясування обставин події. У випадку виявлення порушень умов договору Національний банк вживатиме адекватних заходів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ