На зустрічі представники бізнесу почули відповіді на актуальні питання щодо проведення перевірок. Так, зокрема, Наталя Леонідівна зазначила, що згідно з пунктом 75.1 статті 75 Податкового кодексу України документальні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених Кодексом.

Документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків (підпункт 75.1.2 пункту 75.1  статті 75 Кодексу).

Планова документальна перевірка проводиться відповідно до плану-графіка перевірок (підпункт 75.1.2 пункту 75.1  статті 75 Кодексу).

Відповідно до абзацу четвертого підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 Кодексу документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи контролюючого органу і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин, визначених пунктом 78.1 статті 78 Кодексу.

При цьому рішення про проведення документальної позапланової перевірки, у т. ч. за зверненням платника податків, приймається у порядку, встановленому пунктом 78.4 статті 78 Кодексу, з урахуванням положень пункту 78.2 статті 78 Кодексу та пункту 3 розділу II Закону України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Так, контролюючим органам забороняється проводити документальні позапланові перевірки, які передбачені підпунктами 78.1.1, 78.1.4, 78.1.8, 78.1.11 пункту 78.1 статті 78 Кодексу, у разі, якщо питання, що є предметом такої перевірки, були охоплені під час попередніх перевірок платника податків.

Наприкінці зустрічі платники податків подякували за надану інформацію та висловили сподівання на подальшу співпрацю.

 

Податкова реформа має стати поштовхом для подальшого ефективного розвитку України

 

Днями під час зустрічі у Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області в.о. першого заступника начальника інспекції Андрій Кобільник та представники бізнесу обговорили зміни в податковій політиці.

Відкриваючи зустріч, Андрій Кобільник звернувся до присутніх зі словами вдячності за своєчасну сплату податків для забезпечення фінансування суспільно-важливих сфер, які фінансуються з держбюджету країни.

«Податкова служба продовжує практику погодження ініціатив з бізнесом. Ця робота носить конструктивний характер. Це дозволяє  упорядкувати окремі норми та уникнути спірні моменти. Запропоновані бізнесом пропозиції щодо внесення змін до системи оподаткування будуть направлені до ГУ ДФС у Львівській області для подальшої реалізації. Сподіваюсь, що зміни сприятимуть ліквідації «тіньового сектору» економіки, а податки виконуватимуть стимулюючу функцію»,- зазначив Андрій Кобільник.

В свою чергу представники бізнесу висловили сподівання, що податкова реформа стане поштовхом для подальшого ефективного розвитку України.

Надання електронних послуг платникам податків – важливий напрямок модернізації інформаційної системи органів ДФС

«Важливим напрямом модернізації інформаційної системи органів ДФС є надання електронних послуг платникам податків з використанням персонального Електронного кабінету платника» - про це на зустрічі з платниками податків наголосила завідувач сектору обслуговування платників Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Винницька Любов Михайлівна.

Електронний сервіс ДФС України дозволяє платнику співпрацювати з органами фіскальної служби в режимі реального часу. Він є захищеним, персоналізованим та безпечним і надає можливість безконтактної взаємодії платників та фахівців органів ДФС.

Робота з власним Електронним кабінетом здійснюється платником за допомогою підключеного до Інтернет-мережі персонального комп’ютера з використанням стандартних програмно-технічних засобів (браузера, картрідера тощо) за умови авторизації платника податків на веб-порталі ДФС України.

Головним призначенням Електронного кабінету є надання платнику податків можливості реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування.

Оновлений і модернізований сервіс включає дві функціональні частини:

- відкрита (загальнодоступна);

- приватна (особистий кабінет).

 Через відкриту частину платник має можливість:

- скористатися інформацією з реєстрів, що є загальнодоступними (дані про взяття на облік платників; дані реєстру платників ПДВ; дані реєстру страхувальників; дані реєстру платників єдиного податку; інформація про РРО; інформація про книги РРО);

- отримати інформацію про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності (податковий календар);

- отримати контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників (ЦОП);

- ознайомитись з новинами Державної фіскальної служби України;

- скористатися іншою корисною інформацією.

Робота з електронним сервісом у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

У приватній частині після ідентифікації особи надається можливість:

- скористатися індивідуальним податковим календарем;

- переглянути та перевірити свої облікові дані;

- створити запит для отримання інформації;

- подати реєстраційну заяву платника податку на додану вартість, заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, заяву про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів;

- направити листа до органу ДФС;

- переглянути стан розрахунків з бюджетом;

- зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних;

- скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ» (для платників ПДВ).

- фізичні особи мають можливість сплатити податки, збори, платежі, скориставшись послугами особистого кабінету («Стан розрахунків з бюджетом»).

Наприкінці зустрічі платники податків подякували за надану інформацію та висловили сподівання, що використання ЕЦП значно полегщить процес спілкування з посадовими особами фіскальної служби.

 

Виплата заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску дає право застосувати штрафні санкції

У Галицькій ОДПІ відбулась зустріч за участі начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Ігоря Мочерада з представниками бізнесу. Тематикою зустрічі стало питання нелегальної зайнятості працівників.

Ігор Мочерад наголосив: „Кожен роботодавець має знати, що, відповідно до вимог чинного законодавства, юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують працю найманих робітників і при цьому офіційно не оформлюють трудові відносини, мають сплатити чималий штраф”.

У випадку виявлення факту виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, фахівці контролюючого органу мають право застосувати штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожний зафіксований випадок (тобто 36,5 тисяч гривень).

Окрім зазначеної суми штрафу, на керівника фірми, підприємства чи підприємця очікує адміністративний штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів громадян (що становить від 8,5 до 17 тисяч гривень).

Крім того, роботодавцям слід врахувати, що трудові відносини з громадянами, які проходять стажування, повинні бути оформлені офіційно. Іншими словами, у перший день стажування з працівником необхідно укласти трудовий договір, видати відповідний наказ чи розпорядження, зробити запис у трудовій книжці і повідомити про це територіальний орган ДФС за місцем реєстрації заявою довільної форми. Ці умови є обов’язковими для виконання працедавцем для того, щоб контролюючі органи не мали підстав для застосування штрафних санкцій.

Слід знати, що посилення відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці передбачено змінами до Кодексу законів про працю, - зазначив начальник управління.

Представники бізнесу підтримали стратегію по боротьбі з нелегальною зайнятістю і, в свою чергу, зобов’язались усіма зусиллями протидіяти цьому явищу.

 

Правильність віднесення підакцизних товарів на зустрічі в Галицькій ОДПІ

 

Про це на зустрічі з платниками акцизного податку говорив виконуючий обов’язки начальника відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Богдан Балишин.

Підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно УКТ ЗЕД, на які Податковим кодексом України (далі – Кодекс) встановлено ставки акцизного податку (п. п 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Перелік підакцизних товарів та ставки, за якими обчислюється акцизний податок при справлянні податку з цих товарів, визначено п. 215.3 ст. 215 Кодексу, зокрема п. п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу встановлено перелік підакцизних товарів, віднесених до пального.

Пальне – нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у п. п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу (п. п. 14.1.141 1 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до п. п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу товар «Паливо пічне побутове», що класифікується за кодами 2710 19 62 00, 2710 19 64 00, 2710 19 68 10, 2710 19 68 20  та  2710 19 68 90, 2710 20 31 00, 2710 20 35 00, 2710 20 39 00 згідно з УКТ ЗЕД, належить до підакцизних товарів.

Визначення кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД здійснюється відповідно до Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, затверджених Законом України від 19 вересня 2013 року № 584-VII «Про Митний тариф України».

Товар «Паливо пічне побутове», що відповідає вимогам ГСТУ 320.00149943.010-98 «Паливо пічне побутове (ППП). Технічні умови», призначений   для   комунально-побутових   потреб,   для   підприємств   сільського господарства, а також для постачання населенню. Паливо пічне побутове може містити до 80 відс. середньодистильованих фракцій і лише 20 відс. важких залишків переробки нафтової сировини.

Паливо нафтове мазут, яке як і паливо пічне побутове, класифікується за кодами 2710 19 62 00, 2710 19 64 00, 2710 19 68 10, 2710 19 68 20  та 2710 19 68 90, 2710 20 31 00, 2710 20 35 00, 2710 20 39 00 згідно з УКТ ЗЕД, отримується з продуктів первинної та вторинної переробки нафти, газоконденсатної сировини і призначене для транспортних та стаціонарних котельних і технологічних установок. В Україні на мазут діє ДСТУ 4058-2001 «Паливо нафтове. Мазут. Технічні умови». Паливні мазути марок 40 та 100 виготовляються із важких залишків переробки нафти (фракція, що википає вище 360 ºС). Для зниження температури застигання мазутів до них додають 8 – 20 відсотків середньодистильованих фракцій.

Зазначені палива (пічне побутове та мазут) відрізняються за своїми фізико-хімічними показниками, зокрема фракційним складом, в’язкістю, температурою спалаху, густиною тощо, які зазначені у додаткових примітках до групи 27 УКТЗЕД.

Водночас, згідно з ДСТУ 4058-2001 мазути розподіляються на паливні мазути марок 40 та 100, які за одними фізико-хімічними показниками однакові (наприклад, за вмістом сірки), а за іншими різняться (наприклад, за температурою застигання: для марки 40 – не вище ніж 10ºС, для марки 100 – не вище ніж 25ºС).

Під час віднесення палива до пічного побутового чи мазуту (марки 40 або 100) враховуються їх фiзико-хiмiчнi показники, зазначені в паспортi на товар, а також сертифiкати вiдповiдностi, що видаються вiдповiдними державними органами, в яких в обов'язковому порядку зазначаються данi на вiдповiднiсть державним стандартам на вищевказанi товари. У разі наявності обґрунтованих сумнівів щодо достовірності інформації, зазначеної у паспорті якості/сертифікаті відповідності на товар, необхідно провести лабораторні дослідження зразків вказаного товару з метою ідентифікації придбаного підприємством товару та встановлення його коду згідно з УКТЗЕД.

Наприкінці зустрічі Богдан Балишин Подякував присутнім за своєчасну сплату акцизного податку та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Проблема легалізації достатньої для життя заробітної плати є серйозною і рішення її є першочерговим питанням

Кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, впливає на забезпечення виплат пенсій сьогоднішнім пенсіонерам, малозабезпеченим сім’ям та найманим працівникам у майбутньому.

Так, в листопаді в приміщенні Пустомитівського віділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львіській області проведено 17 засідань комісії з платниками податків, які мають борги по виплаті заробітної плати та мінімізують її та посадовими особами органів владних повноважень Пустомитівського району.

Учасники комісій проаналізували стан заборгованості підприємств району по виплаті нарахованих коштів. Серед інших причин присутні керівники підприємств називали спад виробництва, несвоєчасне надходження коштів за виконані роботи та інше. Обговорюючи шляхи виходу із критичних ситуацій, які склались на підприємствах присутні пропонували запроваджувати додаткові джерела отримання доходів шляхом розширення переліку видів діяльності, оптимізація діяльності, активізація роботи з дебіторами та не допущення росту заборгованості в подальшому.

Крім того, під час засідань платникам систематично роз’яснюється основні зміни податкового законодавства, зокрема, зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати за рахунок зменшення ставки по ЄСВ (з 34,7% до 22%), поінформували що мінімальна заробітна плата з 01.12.2016 року установлена в розмірі 1600 гривень, також обговорюються проблемні питання їхньої підприємницької діяльності.

Проблема легалізації достатньої для життя заробітної плати є серйозною і рішення її є першочерговим питанням, адже нарахована та своєчасно сплачена заробітна плата – це забезпечення належного рівня життя окремих громадян та іх сімей. Разом ми будемо шукати шляхи вирішення нагальних проблем допомагаючи та підтримуючи один одного, - саме така думка висловлювалась присутніми на засіданнях комісії.

Легальна робота сьогодні задля достойної пенсії завтра

Питання легалізації трудових відносин та боротьба з порушеннями при виплаті заробітної плати систематично обговорюються під час проведення засідань комісії із бізнес-спільнотою Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області. Адже живе спілкування у форматі прямих відповідей на найбільш гострі для таких суб’єктів запитання є досить ефективним.

Так, у листопаді проведено 5 засідань комісій в Сихівській районній адміністрації за участі фахівців інспекції, органів місцевого самоврядування та представників бізнесу.

Під час комісій досконало проаналізовано причини нарахування заробітної плати нижче встановленого законодавством мінімального рівня, наголошено на необхідності збільшення надходжень до бюджету району.

Усі запрошені у листопаді суб’єкти господарювання надали пояснення про причини виплати заробітної плати найманим працівникам в розмірі нижче мінімальної. Розповіли про вжиті заходи щодо її підвищення. Для кожного роботодавця були встановлені терміни щодо впорядкування трудових відносин з найманими працівниками, забезпечення зростання заробітної плати.

Керівники підприємств зобов’язались збільшити рівень заробітної плати найманим працівникам до рівня середньої заробітної плати.

Під час засідань комісій поінформовано, що мінімальна заробітна плата з 01.12.2016 року установлена в розмірі 1600 гривень. Та фізичні особи – підприємці платникам єдиного податку, а також особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, що мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування у грудні 2016 року становитиме 352 гривні, як обов’язковий платіж який необхідно сплатити до бюджету.

Також інформували що, внаслідок внесених змін, подавати звіт з ЄСВ (додаток 4) потрібно за оновленою формою за листопад 2016 року у грудні оскільки Наказ Міністерства фінансів України від 07.09.2016р. №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» опубліковано у жовтні.

Здіснення упереджувальні заходи серед суб’єктів господарювання

Працівники Галицької ОДПІ здійснюють упереджувальні заходи серед суб’єктів господарювання, які затримують виплату заробітної плати або виплачують її нижче встановленого законодавством мінімуму. Для цього керівників підприємств та підприємців запрошують на засідання робочої групи, на яких вивчаються причини, що створюють передумови для мінімізації заробітної плати та зменшення платежів до Пенсійного фонду, фондів соціального страхування та податку із заробітної плати.

У листопаді в приміщенні Пустомитівської районної державній адміністрації проведено 5 засідань комісії за участі фахівців інспекції керівників територіальних органів виконавчої влади із суб’єктами господарювання.

Керівникам підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців на комісіях постійно наголошують на обов'язковому оформленні трудових відносин із найманими працівниками, на недопущенні виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень.

Під час засідань поінформовано, що відповідно до Закону України від 19 травня 2016 року №1384-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» мінімальна заробітна плата з 01.12.2016 року установлена в розмірі 1600 гривень.

Мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. №108/95-ВР.

Звернули увагу, що фізичні особи – підприємці платникам єдиного податку, а також особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, що мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування у грудні 2016 року становитиме 352 гривні, як обов’язковий платіж який необхідно сплатити до бюджету.

Також поінформували що, 18 жовтня набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 07.09.2016 р. №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2016 р. за №1290/29420, яким внесено зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ. Внаслідок внесених змін, подавати звіт з ЄСВ (додаток 4) потрібно за оновленою формою.

Наказ №813 опубліковано у жовтні, вперше відзвітувати про ЄСВ за оновленою формою роботодавці повинні за листопад 2016 року у грудні.

 

Рівень виплати заробітної плати на контролі

 

Заробітна плата – це невід’ємне право кожного громадянина України, визначене Конституцією. Від її розміру залежить розмір податку на доходи фізичних осіб – одного з основних джерел наповнення місцевих бюджетів.

Так у листопаді в приміщенні Галицької районній адміністрації відбулось 5 засідань комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати за участі фахівців інспекції керівників територіальних органів виконавчої влади із суб’єктами господарювання .

Керівникам підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців на комісіях постійно наголошують на обов'язковому оформленні трудових відносин із найманими працівниками, на недопущенні виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень.

Під час засідань поінформовано, що мінімальна заробітна плата з 01.12.2016 року установлена в розмірі 1600 гривень.

Звернули увагу, що фізичні особи – підприємці платникам єдиного податку, а також особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, що мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування у грудні 2016 року становитиме 352 гривні, як обов’язковий платіж який необхідно сплатити до бюджету.

Також поінформували що, відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 07.09.2016р. №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2016 р. за №1290/29420, яким внесено зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ. Внаслідок внесених змін, подавати звіт з ЄСВ (додаток 4) потрібно за оновленою формою за листопад 2016 року у грудні оскільки Наказ №813 опубліковано у жовтні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ