Представник президента в Конституційному суді, народний депутат від “Слуги народу” Федір Веніславський заявив, що Дмитро Разумков після відставки з посади голови ВРУ може бути позафракційним депутатом. Чим викликав подивування в юриста, адже це суперечить Основному Закону України.

«Мені дивно, як представник Президента не знає, що, відповідно до статті 81 частини 6 Конституції України, невходження депутата до складу фракції за списком партії, від якої він був обраний, є автоматичною підставою для втрати мандату. Веніславський або не знає норм Конституції, або свідомо забуває», – заявив в ефірі проєкту «Говорить Великий Львів» на NTA адвокат, юрист-міжнародник Назар Олексюк.

Тож він закликав владу на чолі з президентом, щонайменше, поважати Конституцію. На думку пана Олексюка, основна межа в історії з Разумковим має проходити не між політичною доцільністю і регламентом, а тільки із дотриманням Конституції України.

«Про неї взагалі ніхто не згадує. Коли пан президент апелює до колишнього голови Верховної Ради, мовляв, він за щось не голосував, то він забуває, що в Конституції України зазначено: народний депутат України, в тому числі й пан Разумков, не може нести юридичної відповідальності за голосування, за якісь свої особисті політичні рішення», – наголосив юрист.

Також додав, що ототожнення президента з партією «Слуга народу», його участь у з’їздах партії, у нарадах фракції, ухвалення рішення за участі фракції про затвердження – це порушення Конституції, яка забороняє главі держави такі речі.

«Виникає питання: а де взагалі межа норми? Конституція має бути фундаментальною основою відповіді на питання про «доцільно чи не доцільно», «правильно – чи не правильно». З цього потрібно почати. Якщо ми не будемо поважати Конституцію, будь-які інші питання втрачають сенс», – наголосив адвокат Олексюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ