Він сказав, що не можна допустити «перетворення Сирії в ще одну Лівію» і висловив надію, що консолідація сирійського перемир'я призведе до вирішення питань, пов'язаних з формуванням уряду і виборами, інформує Центр новин ООН.

 «Масштаби насильства в Сирії скоротилися, проте не всюди. Останнім часом ми стали свідками загострення ситуації в багатьох місцях, зокрема, збройних зіткнень в районі Ваді-Барада, в результаті яких жителі Дамаска і його околиць виявилися без води. Так, масштаби насильства скоротилися, але ми повинні домагатися більшого», – сказав представник ООН.

Стаффан де Містура закликав всі сторони конфлікту в Сирії забезпечити захист цивільних осіб, не допускати нападів на об'єкти цивільної інфраструктури, в тому числі на лікарні та школи, а також відмовитися від використання блокади в якості методу ведення війни. Він заявив про необхідність забезпечити безперешкодний доступ до всіх нужденних в гуманітарної допомоги сирійцям, нагадавши, що ця умова є частиною домовленостей про припинення вогню.
Представник ООН закликав до зміцнення режиму припинення вогню, оголошеного в кінці грудня за підтримки президентів Росії і Туреччини. Він сказав, що шанси на успіх будуть великими, якщо сторони узгодять механізм забезпечення контролю за цим режимом. Стаффан де Містура вважає, що всі попередні спроби перемир'я зривалися, можливо, саме тому, що такого механізму не було.

Спеціальний посланник заявив, що зміцнення режиму припинення вогню зміцнить зусилля сирійців і міжнародного співтовариства в боротьбі з терористичними групами, визначеними в резолюції Ради Безпеки.

Разом з тим, наголошено, що зміцнення загальнонаціонального перемир'я - це перший крок, який повинен бути підкріплений заходами по просуванню політичного процесу. Він висловив надію на те, що зустріч в Астані буде сприяти якнайшвидшому відновленню прямих міжсирійських переговорів і вирішення питань, пов'язаних з управлінням країною і виборами, як це визначено в резолюції Ради Безпеки.

 «Давайте не залишати поза увагою цілей, до яких прагнуть усі сирійці: звільнення ув'язнених, викрадених, безпечне повернення сирійських біженців і тимчасово переміщених осіб - чоловіків і жінок, відновлення по всій країні нормального життя, забезпечення роботи основних сирійських установ і об'єктів інфраструктури. Нам не потрібна ще одна Лівія », - заявив Стаффан де Містура.

В Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) висловили стурбованість з приводу долі 40 тисяч дітей в обложеному сирійському місті Дейр-ез-Зор, де спостерігається ескалація бойових дій.

Як відомо, делегація сирійської опозиції на мирних переговорах у столиці Казахстану Астані заявила, що буде обговорювати тільки шляхи дотримання режиму припинення вогню та не братиме участі у жодних політичних дискусіях.

ІА "Вголос": НОВИНИ