Про це повідомляє Польське радіо.

Прем'єр-міністр зазначив, що, кажучи про часи Другої світової війни, слід ґрунтовно розглянути умови, що панували тоді.

«А умови були такими, що це був терор, який важко уявити. Це були роки жахіття, які важко порівняти з чимось, що було раніше або пізніше. І немає сумніву, що виключно винною в усіх злочинах, скоєних у період Другої світової війни на польській землі, є гітлерівська Німеччина», – сказав Матеуш Моравєцький.

На Мюнхенській конференції безпеки 17 лютого глава польського уряду відповів на запитання ізраїльського журналіста, який заявив, що чимало осіб з його родини загинуло через те, що поляки донесли на них гестапо, і запитав, чи якщо він говоритиме про це в Польщі, буде покараний. Прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький заперечив; за його словами, не підлягатиме покаранню, не буде визнане злочином, якщо хтось скаже, що були «польські злочинці», так само як були єврейські, російські чи українські злочинці, а не лише німецькі», – сказав Матеуш Моравєцький.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу назвав ці слова «обурливими».

Як вже писав «Вголос», єврейські організації у США розпочали збір підписів під петицією до Білого дому із закликом призупинити стосунки з Польщею до скасування змін до польського закону про Інститут національної пам'яті. Окрім того, на інтернет-сторінці спільноти опубліковано відео із зверненням американських євреїв, де вони по черзі вимовляють слова «польський Голокост».

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ