Про це повідомляє Польське радіо.

Відеоролик проілюстрований архівними матеріалами та знімками.

Прем’єр-міністр каже, зокрема, про те, що «Польща була першою жертвою Третього Рейху, а смерть і страждання в нацистських німецьких концтаборах були спільною долею євреїв, поляків і членів багатьох інших народів та етнічних груп». Очільник уряду також наголошує, що Польща опинилася під німецькою і совєтською окупацією, і майже кожна польська сім'я втратила під час війни когось зі своїх близьких.

Матеуш Моравєцький підкреслює, що заперечення Голокосту є фальшуванням історії, так само як применшення відповідальності справжніх авторів злочинів і приписування її жертвам. «Ми хочемо боротися з брехнею в кожній формі», – декларує прем'єр-міністр. Як пояснює глава уряду, саме таким був намір внесення змін у закон про Інститут національної пам'яті.

Ухвалена обома палатами польського парламенту новелізація закону про ІНП викликала широкий резонанс, зокрема, в Ізраїлі, США, а також в Україні.

Зазначимо, що 5 лютого активісти ВО «Свобода» пікетуватимуть Посольство та консульства Республіки Польща в Україні. Націоналісти протестуватимуть проти ухвалення польськими Сеймом і Сенатом змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, що принижують українську національну гідність і передбачають кримінальне переслідування за «бандерівську» ідеологію.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ