Про це повідомляє ВВС Україна

27-річного Яна Кучака, який працював у відділі розслідувань видання «Aktuality.sk» та його подругу Мартіну Кушнірову застрелили вдома. Обох знайшли у неділю з вогнепальними ранами.

Фіцо провів прес-конференцію у вівторок, на якій стояв поряд з пачками банкнот євро, які уряд обіцяє в обмін на інформацію про вбивство.

Після вбивства у пресі поширилися різні гіпотези щодо мотивів злочину.

Колеги Кучака зі словацьких ЗМІ говорять, що владі треба звернути увагу на останню незавершену статтю вбитого журналіста.

В ній він стверджує, що у східній Словаччині бізнесмени, пов'язані з італійською мафією «Ндрангета», розкрадають гроші зі структурних фондів ЄС.

Він також наголошував, що мафія має зв'язки зі словацькими політиками.

Раніше місцеві ЗМІ намагалися встановити, чи існували зв'язки мафії з радницею прем'єра Фіцо Марією Трошковою.

«Не пов'язуйте невинних людей без жодного доказу до подвійного вбивства. Це вже не смішно», - прокоментував ситуацію з радницею пан Фіцо у вівторок.

Він також поскаржився на «політичне зловживання трагедією» після прес-конференції опозиційних політиків, на якій вони пов'язали вбивство з керівною партією «Смер».

Опозиційні групи закликали до проведення нових антикорупційних протестів у словацькій столиці Братиславі в середу.

Керівник словацької поліції Тібор Гаспар заявив, що влада допитала 20 людей у справі та звернулася до Чехії та Італії з приводу розслідування.

За його словами, мотив був "найімовірніше" пов'язаний з журналістською діяльністю пана Кучака.

Як і вбита у жовтні мальтійська журналістка Дафна Каруана Галіція, Ян Кучак працював над розслідуванням панамських файлів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ